Aleksandar Sofronijević u „Mojih 50“

Ove nedelje gost u emisiji „Mojih 50”, na Tempo Naxi radiju, biće Aleksandar Sofronijević srpski harmonikaš i prvi čovek čuvenog orkestra „Aleksandar Sofronijević“. Slušajte svakog radnog dana u 18 sati. Opusti se i uživaj!
Tempo Naxi radio Zaječar 95,3 Mhz
Tempo Naxi radio Negotin i Bor 97,5 Mhz
http://www.exyuradio.net/radio-stanice/srbija/zajecar/tempo-naxi-radio.html

Aleksandar Sofronijević je Jedan od najpoznatijih muzičara mlade generacije u Srbiji. Rođen je 19. novembra 1983. godine u Kraljevu. Živi i radi u Beogradu. Njegov orkestar je neizostavana pratnja na koncertima i nastupima najpoznatijih zvezda iz Srbije kao što su Lepa Brena, Saša Matić, Aca Lukas, Marija Šerifović, Aca Pejović, Tozovac, Lepa Lukić, Snežana Đurišić, i mnogi drugi. Svirao je i sa pevačem Šabanom Šaulićem. Narod je Acu Sofronijevića i njegov orkestar upoznao na sceni Grand produkcije u svim emisijama ove kuće, a neke od njih su „Narod pita“, „Grand, narodno veselje“, „Nikad nije kasno“ i drugim. U ovim emisijama njegov orkestar svira kao pratnja mnogim pevačima i gostima i uveseljavaju publiku pored malih ekrana. Svojim pojavljivanjem u javnosti vratio je popularnost harmonike u srpskoj tradicionalnoj muzici, koja je jedno vreme bila potisnuta.

Zanimljivo, orkestar Aleksandra Sofronijevića odsvirao je pesmu za popularnu seriju „Ubice moga oca“. Pesmu je izveo Šaban Šaulić, a komponovala ju je Aleksandra Kovač. Takođe, Aca Sofronijević radi aranžmane za pesme naših popularnih pevača. Završio je Muzičku akademiju u Kragujevcu.

Detinjstvo i obrazovanje
Rođen je 19. novembra 1983. godine u Kraljevu, gde je i odrastao. Sa roditeljima i mlađom sestrom Aleksandrom živeo je u gradu. Tokom jedne posete porodici na selu video je staru harmoniku. Tada je imao četiri godine. Ovaj instrument bio mu je vrlo zanimljiv i nije želeo da ode kući bez njega. Roditelji su mu objašnjavali da to ne može poneti sa sobom, ali dečak se rasplakao i molio roditelje i porodicu. Tako je dobio svoju prvu harmoniku. Pokušao je da svira, a potom rasklapao i sastavljao delove harmonike. U njegovoj porodici se niko nije profesionalno bavio muzikom. Majka mu je bila talentovana, ali na svom talentu nije radila. Njegovi roditelji su obožavali da gledaju muzičke emisije sa tradicionalnim izvornim srpskim pesmama. Sa njima je ovu muziku zavoleo i Aleksandar.

Kada su roditelji uvideli da njihov sin Aleksandar zaista voli harmoniku i ne odustaje od te ideje da svira ovaj instrument, odlučili su da mu obezbede privatne časove harmonike. Aleksandar je bio veoma posvećen i odgovoran prema sviranju. To mu je bilo važnije i preče od igre sa drugarima. Njegov otac bio je veoma strog i od Aleksandra je tražio da opravda poverenje roditelja koji su sav novac koji su teško stekli ulagali u njegovo muzičko obrazovanje. U osnovnoj školi je nastavio sa sviranjem harmonike, a na odmorima u školi često je svirao svojim drugarima iz razreda, uvek kada bi mu harmonika bila pri ruci. Kasnije je pričao da nema tremu na nastupima upravo zahvaljujući tome što je uvek želio da drugima pokaže šta zna i ume na harmonici.

Aca Petrović, nastavnik flaute iz Kraljeva, video je da Aca Sofronijević zaista ima dara. On je bio njegov prvi učitelj harmonike. Malo po malo Aca je postao veoma dobar mladi harmonikaš. Prekretnica je bila kada je 1993. godine osvojio prvu harmoniku Srbije sa petlićima. Ovaj uspeh mu je veoma prijao i bio je podstrek za dalji rad. Tokom osnovne i srednje muzičke škole koju je završio u Kraljevu propustio je mnoge trenutke kao što su razne ekskurzije i izlasci sa drugarima, kako bi vreme posvetio vežbanju. Sve to se isplatilo.

Pobedio je na juniorskom takmičenju mladih harmonikaša Jugoslavije u Sokobanji 2000. godine kada je imao šesnaest godina. Koliko je harmonika prosečnog kvaliteta tada bila skupa svedoči činjenica da su za Acinu harmoniku njegovi mama i tata izdvajali svoju kompletnu platu, kao i pola bakine plate samo za jednu ratu. Dve godine kasnije, sa osamnaest godina, svirao je na istoj toj harmonici kao najmlađi u seniorskoj konkurenciji. Primetio ga je Jovica Petković, predsednik žirija, koji mu je uručio priznanje i rekao njegovom ocu da mu kupi kvalitetnu harmoniku. Još kao mali Aca je imao velike snove i video je sebe kao harmonikaša koji će biti primećen. To se ostvarilo nekoliko godina kasnije kada je zauvek uplovio u muzičke vode. Završio je Muzičku akademiju u Kragujevcu. Prvi novac od sviranja Aca je zaradio u srednjoj muzičkoj školi sa jednim orkestrom u lokalnoj kafani. Tada je počeo da štedi novac kako bi kupio svoj prvi automobil. Nije mu bio problem ni da pomogne roditeljima, ali i da počasti prijatelje.

Muzička karijera
Prvi bend

Tada je Aca oformio svoj prvi bend „Prestiž“ sa muzičarima sa kojim je nastupao u Kraljevu i okolini. Aca je u to vreme svirao klavijaturu, ali se nikada nije odrekao harmonike. Na nastupe je nosio i harmoniku, a po tome je bio prepoznatljiv. Trudio se da zabavi ljude, a jednom prilikom je razbio jednu svoju harmoniku. U klubu „Art“ u Mihajlovcu, tokom pesme „Polomiću čaše od kristala“, Aca se toliko zaneo da je na kraju polomio svoju harmoniku. To je bilo veoma simpatično i kao anegdota se i danas prepričava. Njegova slika sa tog nastupa stoji u ovom lokalu. Stekao je popularnost, kako među publikom, u muzičkim krugovima, tako i među devojkama. Sve to mu je, kao mladom muzičaru, veoma prijalo i učinilo da poželi još veći uspeh. Kako je kasnije pričao, posao prodavanja piva, klupski posao muzičara, nije ono što on želi. Sam sebi je dao otkaz u prvom bendu jer je želio da bude što bolji i da napreduje, a ne da svoj uspeh meri po tome koliko je neki lokal zaradio u toku njihovog nastupa.

Posle „Prestiža“
Poznati harmonikaš Vlada Panović, Kraljevčanin, pozvao je Acu da svira sa njim. Mnoge Vladine kolege čudile su se ovom njegovom potezu jer im nije bilo jasno zbog čega je uzeo talentovano dete da svira koje nema iskustva. Aca je vežbao pesme za takmičenja, ali nije znao repertoar pesama za nastupe. Vremenom je opravdao ovo poverenje.

Orkestar na televiziji Kraljevo
Sa svojim drugarima sa fakulteta oformio je orkestar koji je svirao na televiziji Kraljevo. Dovodili su mlade pevače koji su se tu promovisali. Ta priča brzo je došla i do producenata emisije „Jeka“ na RTS-u. Aca je imao veliku želju da u ovoj emisiji promoviše tradicionalnu muziku sa svojim orkestrom. Nažalost, ova emisija je ugašena. Ipak, Žika Jakšić čuo je orkestar Ace Sofronijevića i to mu se svidelo. Imao je nekoliko snimaka orkestra sa nastupa u Kragujevcu i jedne prilike pustio ga je Saši Popoviću. Popović je nazvao Acu i ponudio mu da sviraju plejbek u Grandu, ali ga je Aca odbio. Kada je kasnije sve to krenulo uživo, Aca Sofronijević pridružio se Grandu.

Odlazak iz Kraljeva
U početku Aca Sofronijević imao je otpor prema produkciji Granda i takmičenju „Zvezde Granda“. Kao mlad težio je da ide na RTS. Ubrzo je shvatio da mu Grand produkcija odgovara, pruža mogućnost kreativnosti i otvara mnoga vrata. Saša Popović ukazao mu je poverenje i orkestar „Aleksandra Sofronijevića“ bio je sastavni deo mnogih emisija na Grandu kao što su „Narod pita“, „Nikad nije kasno“ i mnoge druge što mu je donelo veliku popularnost i slavu. Grandova scena bila je odličan početak uspešne muzičke karijere. Danas Aleksandra Sofronijevića mnogi smatraju naslednikom legendarnog Ljubiše Pavkovića.

Orkestar „Aleksandra Sofronijevića“
Ovaj orkestar Aca je oformio pažljivo birajući svoje saradnike, prijatelje, pre svega dobre ljude koji predano rade i posvećeni su poslu. Mahom su svi iz Kraljeva, a neki i sa muzičke akademije iz Kragujevca. Njegov orkestar danas čine Aleksandar Sofronijević – harmonika, Dragan Stojković Piksi – bubanj, Milan Čolović – perkusije, Dragić Ostojić Gaco – klavijature, Nenad Gvozdenović Trepko – akustična gitara, Nikola Labović Labo – bas gitara, Nemanja Mijatović – prva violina, Stefan Ilić – druga violina, Marko Kojadinović – klarinet, saksofon i frula, Milan Simić – kontrabas i vokal i Milena Novaković Mima – vokal.

Aca i Nikola Labović, koji svira bas gitaru, poznavali su se još iz škole u Kraljevu. Labović je tada svirao violinu. Svirao je u jednom rok bendu bas gitaru. Kada ga je Aca čuo na jednoj njihovoj svirci rekao mu je da je on idealan i da mora početi svirati bas gitaru u orkestru. Aca ga smatra stubom svog orkestra i jako dobrim prijateljom. Stefana i Nemanju, koji sviraju violine, takođe zna iz Kraljeva. Stefana je upoznao na Muzičkoj akademiji, a u šali kažu da je Nemanja jedini prošao audiciju za mlade muzičare koju je Aca održao u Kraljevu. Marka Kojadinovića Aca je upoznao na jednoj svadbi i video da je vrlo talentovan. S obzirom da im je u orkestru nedostajao neko da svira duvačke instrumente, Marko im se ubrzo pridružio svirajući naizmenično saksofon, klarinet i frulu.

Bubnjara Dragana Stojkovića Piksija upoznali su dok je svirao u jednom kulturno umetničkom društvu. Bavio se ekonomijom. Onda se u potpunosti okrenuo radu sa orkestrom. Aca se družio i sa Milanom Čolovićem koji svira perkusione elemente. Bili su nerazdvojni u školskim danima, a to prijateljstvo su nastavili u orkestru. U orkestar je došao i Dragan Ostojić na klavijaturi koji se takođe odlično uklopio u ovu priču i pokazao kao izuzetno uspešan muzičar. Niko ne sme tu da bude zbog novca, već pre svega zbog muzike, a potom će novac sam doći – to je osnovna filozofija rada orkestra Ace Sofronijevića. Mnogo rade, naporno vežbaju, i zbog toga je bitno da se dobro slažu i da budu odgovorni kako zbog jednog ne bi trpeo celi orkestar. Nesuglasica nemaju. Ako nekih manjih i bude to rešavaju na prijateljski način. Njihov rad je mnogo odgovoran pa zbog toga je i kvalitet na vrhunskom nivou. Aca i njegovi aranžmani su uzor mnogim mladim umetnicima u Srbiji. Aca sarađuje sa Ivanom Lekićem koji je napravio svoj muzički studio u Kraljevu. Kod njega radi i sarađuje sa njim kako bi ton bio što bolji. U oktobru 2020. godine Sofronijević i njegov orkestar su objavili pesmu „Jabuka“ na kojoj su sarađivali s Aleksandrom Kovač i Romanom Goršekom. Snimljen je i spot koji je za manje od godinu dana „zaradio“ oko 250 hiljada pregleda na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“). Na promociji pesme koja je održana u Beogradu okupilo se mnogo njegovih kolega iz sveta muzike, ali i novinara iz raznih beogradskih redakcija.

Nastupi sa poznatima
Jedan od vrlo zanimljivih nastupa orkestra je sa pevačem Željkom Joksimovićem. Pratio je Cecu, Lepu Brenu, Acu Pejovića, Snežanu Đurišić, Tozovca, Mariju Šerifović, Acu Lukasa, Šabana Šaulića, Lupu Lukić, i mnoge druge umetnike na velikim koncertima kako u Srbiji i regionu, tako širom Europe i sveta. Prvi nastup imao je sa Anom Bekutom na velikom solističkom koncertu u Beogradu. Njegov orkestar je dao sve od sebe da ovaj koncert uradi krajnje profesionalno. To je bila njegova ulaznica za sve naredne koncerte koje je radio sa svojim orkestrom. Trudili su se da uvek budu bolji nego što je to potrebno. Njegov vrtoglav uspeh počeo je od 2011. godine. Zanimljivo je da njegov orkestar svira na privatnim proslavama najuticajnijih i najpoznatijih ljudi u Srbiji. Aca njihova imena ne iznosi u javnost jer čuva privatnost svojih klijenata. Orkestar je svirao na velikom broju svadbi. One najpoznatije su svadba Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića 2018. godine, kao i svadba Vladana Gašića, sina Bratislava Gašića, istaknutog političara SNS-a.

Privatni život
Zbog mnogobrojnih obaveza Aca se iz Kraljeva preselio u Beograd. U Beogradu živi sa sestrom koja se školuje u srpskoj prestonici. Sam priznaje da nema mnogo vremena za privatni život zbog poslovnih obaveza i planova. Nema devojku iako su ga mediji često povezivali sa raznim koleginicama iz Granda. Mediji su pisali da je u ljubavnoj vezi sa voditeljkom Granda Sanjom Kužet, kao i sa balerinom Katarinom Jovanović. Aca je sve to demantovao i rekao da su mu to samo drugarice što su i devojke potvrdile. Aca je jednom prilikom kazao da zbog specifičnog posla veoma teško može ostvariti ljubavnu vezu jer je često odsutan. Za sada ne želi da „smanji gas“ kada su nastupi u pitanju, iako je cena veoma visoka. Sofronijević se trudi da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. Poznato je da je bio u kraćoj vezi sa Jelenom Bučom, članicom ženske grupe Frajle, ali o tome ni Aca ni Jelena nisu javno govorili. Srpski tabloidi su objavili da je početkom 2021. godine započeo vezu sa Sanjom Ćulibrk, voditeljkom Televizije Grand. Upoznali su se kada je ona bila u vezi sa bivšim violinistom njegovog orkestra, a potom su se često sretali na televiziji, gde je, kako kaže, izvor tabloida „Alo-a“ blizak paru, sve i počelo. Međutim, o svojoj vezi ne govore javno. Retko se pojavljuju zajedno na društvenim događajima, a s vremena na vreme svojen pratioce na društvenim mrežama „počaste“ zajedničkim fotografijama.

Biciklizam Od detinjstva voli biciklizam. To je njegov način da se opusti od napornih radnih obaveza. Uživa da vozi bicikl, a vozi i na duge relacije od po 80 ili 100 kilometara. To je njegov beg od realnosti i „izduvni ventil“. Tokom leta 2018. godine sa svojim drugarima vozio je „biciklistički maraton do Crne Gore“ po vrlo nepristupačnim i zahtevnim terenima.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/muzika/aleksandar-sofronijevic/

Prethodni članci