Otvorena izložba slika „Monmartr u Zaječaru“ autora Ninoslava Jovanovića

U Klubu kulture u Kotlujevcu sinoć je otvorena izložba slika „Monmartr u Zaječaru“ autora Ninoslava Jovanovića, uz zvuke francuske šansone i stihove o boemiji.

Objašnjavajući zašto se izložba zove “Monmartr u Zaječaru” moderator programa, dr Sanela Radisavljević je istakla da je Ninoslavljeva i njena želja bila da se na izložbi sete starih, dobrih vremena, a da je pariski Monmartr mesto početka značajnih umetnika i boemskog života. I Zaječarci važe za stare boeme i ovo je pokušaj da se donese duh boemije kroz portrete, kroz likove, kroz različite stilove umetnosti, kroz razgovor, kroz filozofiju…

Ispred Ustanove Narodno pozorište Timočke krajne – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” prisutne je pozdravio direktor Vladimir Đuričić koji je podsetio da je prostor Kluba kulture u Kotlujevcu i predviđen za ovakve namene i da se nada da će ovde u budućnosti biti mnogo više kulturnih sadržaja.

„Monmartr u Zaječaru“ je četvrta samostalna izložba zaječarskog umetnika koja obuhvata 33 slike rađene tehnikom suvi pastel, među kojima se ističu portreti znamenitih ličnosti poput patrijarha Pavla, patrijarha Irineja, Kralja Petra I, Stefana Nemanje, Zorana Radmilovića, Novaka Đokovića i drugih. Pored portreta na izložbi se mogu videti i motivi životinja i prirode, ali i povezanost žene i muškarca.

Kako je istakla recenzent izložbe  Zorica Cvetković, slikarka i ikonopisac, autor nas podseća na žrtvu i vrednost ljudske duše, samim tim i na suštinu života.

“Sublimirano, na ovim delima se jasno vidi borba suprotnosti, jer Jovanović ne prestaje da istražuje I nadograđuje percepciju svoga bića i time svakim danom, postupno, kleše stenu svoje duše, popravlja  neravnine i na taj način iznedruje pravilne geometrijske oblike i simbole, sa uzvišenim značenjem postojanja”.

Autor Ninoslav Jovanović  je istakao da su posle jednomesečnog razmišljanja o Monmartru i Parizu ovom izložbom pokušali da prezentuju  francuski duh i vibracije. Naglasio je da biti umetnik znači verovati u život. Kroz svoje  portrete, on je to jasno i dokazao.

Prethodni članci