Ambijentalna pozorišna predstava „Tragom borskog notesa“ u Boru 13. jula

Ambijentalna pozorišna predstava „Tragom borskog notesa“ u Boru

Predstava „Tragom borskog notesa“ biće odigrana ispred spomenika Mikloša Radnotija u Boru (plato Doma zdravlja), u sredu, 13. jula 2022. 

U realizaciji ovog srpsko-mađarskog doktorsko-umetničkog projekta „Tragom borskog notesa“, u okviru koga će biti odigrana i istoimena ambijentalna pozorišna predstava, podršku je pružio i Grad Bor. Tim povodom, za glumce i realizatore predstave organizovan je prijem u Gradskoj upravi Bor.

„Bor je grad bakra, grad rudarstva i upravo nam je to rudarstvo ostavilo u amanet da čuvamo i negujemo kulturu i tradiciju 21 nacije koja živi u našem gradu. Ambijentalna predstava ‘Tragom Borskog notesa’ deo je mnogo šireg projekta koji neguje kulturu sećanja na žrtve Holokausta koje naš grad realizuje uz podršku kabineta predsednika, Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i Republike Mađarske. Pozivam Vas da 13. jula na platou ispred Doma zdravlja u Bor, svi zajedno pogledamo ovu predstavu i tako iskažemo poštovanje velikom mađarskom piscu Miklošu Radnotiju. Dvojezičnu predstavu će izvesti glumci zaječarskog i pozorišta iz Mađarske. Grad Bor je podrška inicijativi proistekloj iz cinjenice da su najznačajnija ostvarenja Mikloša Radnotija nastala upravo tokom njegovog zivota u Boru“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Radi se o doktorskom umetničkom projektu u režiji Žolta Varge, a pod mentorstvom profesora dr Božidara Đurovića. U predstavi igraju zaječarski glumci, kao i glumci iz mađarskog grada Bekenščabe: Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Kiš, Boris Sas, Gerle Tom, Ištvan Čeh.

Predstava je deo projekta negovanja kulture sećanja na žrtve Holokausta, koji se realizuje u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom kulture i informisanja RS i Republikom Mađarskom.

Početak predstave je u 21:00 čas.

Prethodni članci