Treći „Petrovdanski dani“ održani u Grlištu

U Domu kulture u Grlištu, kod Zaječara, održani su treći „Petrovdanski dani“ jedna od novijih manifestacija koje pesmom i igrom čuvaju i promovišu kulturno nasleđe sela na području grada Zaječara.

Nakon defilea i zajedničkog kola učesnika, priređen je bogat kulturno-umetnički program u kome je učestvovalo pet KUD-ova: „Zoran Gajić“ Rgotina, „Sloga“ Vražogrnac, „Gradec“ Gradskovo, „Graničar“ Halovo i „Romulijana“ Gamzigrad.

„Ove manifestacije su bitne da održe tu našu tradiciju folklora i tradiciju naših običaja u Timočkoj Krajini. Petrovdan se obeležava u Grlištu od davnina, a manifestaciju smo počeli da organizujemo od pre nekoliko godina“, istakao je Aleksandar Živković, predsednik Saveta Mesne zajednice Grlište.

Manifestaciju je otvorio Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

„Grad Zaječar će nastojati da podržava ove manifestacije, jer je bitno da na taj način očuvamo kulturu i tradiciju i da istrajemo u tome. Ove godine imamo više manifestacija u zaječarskim selima i želimo da time pokažemo naše kulturno bogatstvo“, rekao je Stanković.

Organizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa Mesnom zajednicom Grlište, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

„Manifestaciju ‘Petrovdanski dani’ u Grlištu počeli smo da organizujemo od 2018. godine i ovo je treća po redu, zato što smo pravili pauzu u vreme pandemije. Meštani Grlišta organizuju samostalno igranke i sportska takmičenja, a kulturno-umetnički program priprema zaječarsko pozorište u saradnji sa Mesnom zajednicom i Gradom Zaječarom. Ovakvi događaji su bitni za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa sela i tradicije i ovo je 11. manifestacija koju organizujemo ove godine, a pored već tradicionalnih, imamo i nove manifestacije. Mislim da su meštani zaječarskih sela zadovoljni organizovanjem ovakvih događaja“, istakla je Biljana Glišić, pomoćnica direktora Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar.

Od ove godine u zaječarskim selima biće organizovano sedam novih manifestacija.

Prethodni članci