Bor: Kompanija „Srbija Zijin Mining“ obezbedila besplatne udžbenike i rančeve osnovcima

Bor: Kompanija "Srbija Zijin Mining" obezbedila besplatne udžbenike i rančeve osnovcima

Kompanija koja već četiri godine posluje u Boru „Srbija Zijin Mining“ donirala je besplatne udžbenike i rančeve borskim osnovcima. Besplatne udžbenike od kompanije „Srbija Zijin Mining“ dobili su učenici od 5. do 8. razreda, a rančevi su donirani svim osnovcima u Boru, dok je Grad Bor obezbedio besplatne udžbenike za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa svojim saradnicima i predstavnici kompanije „Srbija Zijin Mining“ posetili su Osnovnu školu „Branko Radičević“ u Boru i tom prilikom podelili besplatne udžbenike i rančeve.

Kompanija „Srbija Zijin Mining“ sa čelnim ljudima Grada Bora potpisala je petogodišnji ugovor o donaciji udžbenika i rančeva.

„U saradnji sa Gradskom upravom Bor, u maju ove godine, potpisali smo petogodišnji plan razvoja obrazovanja sa upravom Grada, obezbeđujući svim učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola udžbenike koji su im potrebni u obrazovnim ustanovama i donirali smo svim đacima osnovnih škola u gradu Boru po jednu školsku torbu koju će dobijati i nove generacije svake godine. Danas uspešno stavljamo ove torbe i udžbenike u ruke dece kako bismo ih podstakli da bolje napreduju u novom polugodištu. Verujemo da uz podršku projekta ‘Za budućnost’ naša deca mogu da rašire krila kao orlovi i da imaju slobodu da slede svoje snove. Dragi prijatelji, ova aktivnost predstavlja značajnu implementaciju Ziđinovog plana razvoja obrazovanja ‘Za budućnost’, koji u potpunosti odražava čvrstu podršku kompanije u sferi obrazovanja u gradu Boru. ‘Srbija Zijin Mining” će ovaj događaj shvatiti kao priliku da nastavi da održava blisku i prijateljsku saradnju sa ljudima iz svih sfera u društvu“, istakao je Gan Yonggang, zamenik generalnog direktora kompanije „Srbija Zijin Mining“.

Grad Bor donira besplatne udžbenike za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, a sa tom praksom krenulo se pre četiri godine, poručio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

„Grad Bor je pre četiri godine krenuo sa jednom praksom, a to je donacija udžbenika za za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Ovih dana kompanija ‘Srbija Zijin Mining’ priključila se ovoj ideji i obezbedila udžbenike za učenike od 5. do 8. razreda i da stipendira najbolje učenike srednjih škola. Ovo je pravi pokazatelj kako jedna lokalna samouprava u saradnji sa privrednim subjektima može da zajedno radi na unapređenju obrazovnog sistema. Deca moraju da imaju najbolje uslove za rad kada je u pitanju obrazovanje, jer su deca budućnost jedne lokalne samouprave. To deci daje i jednu obavezu, a to je da više rade na sebi, kako bi bili sutra oslonac razvoja jednog društva. U prethodnom periodu mnogo smo uradili na razvoju sistema obrazovanja, kao što su rekonstrukcije i investicije u same školske objekte. Rekonstruisali smo mnogo škola i mnogo obdaništa na teritoriji Grada Bora. Ovih dana nas očekuje i početak rekonstrucije i najstarijih škola u Boru, a to je upravo ova škola ‘Branko Radičević’, ‘Sveti Sava’ i Specijalna škola ‘Vidovdan’. Vrednost investicije u rekonstrukciju škola je 54 miliona dinara i upravo je naš zadatak kroz stvaranje uslova za učenje da pomognemo deci da budu još bolja“, rekao je Milikić.

Milikić je dodao da će se sa nabavkom udžbenika za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Boru kasniti petnaestak dana zbog Javne nabavke, ali da će svi dobiti udžbenike kako je predviđeno.

Na teritoriji grada Bora ove godine u prvi razred osnovne škole krenulo je oko 400 učenika, ukupan broj svih učenika osnovnih škola na teritoriji grada Bora je 3300, a ukupan broj prosvetnih radnika i svih zaposlenih je 660.

„Ova donacija ima velikog značaja i za kućne budžete i roditelji su jako srećni zbog ovoga. Takođe, raduje nas informacija da se, i pored toga što ovaj projekat traje pet godina, planira njegovo produženje. Iskreno se nadam da će naša deca vredno i marljivo učiti, jer država se čuva znanjem. Za nekoliko dana krenuće radovi na sanaciji čitavog ovog objekta, od krova do poda sa fasadom. Drago mi je da je lokalna samouprava na čelu sa gospodinom Milikićem našla načina da rekonstruiše i ovaj objekat“, kazao je Radiša Petković, direktor OŠ „Branko Radičević“ u Boru i koordinator svih osnovnih škola na teritoriji grada Bora.

Ukupna vrednost donacije kompanije „Srbija Zijin Mining“ za udžbenike i školske torbe je 36.267.348 dinara, a ugovor je potpisan sa osam osnovnih škola u Boru i ŠOSO „Vidovdan“. Za 1690 učenika od 5. do 8. razreda kupljeno je 30.215 udžbenika, a za 3446 učenka kupljeno je isto toliko rančeva.

Prethodni članci