Dan pobede nad fašizmom danas je obeležen u Zaječaru

Polaganjem venaca i prijemom delegacije Ambasade Ruske federacije i Azerbejdžana u Gradskoj upravi u Zaječaru, obeležen je 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Najpre je organizovan prijem u salonu Gradske uprave Zaječar za predstavnike Ambasade Ruske Federacije i Azerbejdžana u Srbiji.

U prisustvu delegacija Ambasade Ruske Federacije i Azerbejdžana, delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida, potomaka ratnika od 1912–1918. godine, delegacije rezervnih vojnih starešina i vojnih penzionera, minutom ćutanja odata je pošta palim borcima NOR-a, kao i žrtvama masovnih ubistava koja su se nedavno dogodila u Srbiji.

Spomen kosturnica na Starom groblju u Zaječaru, posvećena je oslobodiocima Zaječara u Drugom svetskom ratu, gde pored boraca Narodnooslobodilačke armije Jugoslavije, počivaju 1363 pripadnika Crvene armije.

Dan pobede obeležava se kao sećanje na dan kada je pre 79. godina izvojevana pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a prilika je da se oda pošta svim herojima borbe za slobodu. Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine napadom nacističke Nemačke na Poljsku, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. godine stupanjem na snagu bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha.

Prethodni članci