„DENS“ okupio najmlađe čuvare tradicije Timočke Krajine

U Gradskovu je danas održana 24. Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva  „DENS“. Učestvovalo je 11 dečjih folklornih grupa iz KUDO-va sa područja gradova Zaječar i Bor i opština Knjaževac, Boljevac, Negotin i Majdanpek, sa više od 250 učesnika. Sa područja grada Zaječara učestvovalo je čak 5 dečjih folklora: Iz Zvezdana, Velikog Izvora, Halova, Dubočana i Rgotine, sa područja grada Bora folklori iz Zlota i Bora, kao i dečji folklorni ansambli iz Knjaževca, Majdanpeka i Jabukovca u negotinskoj opštini. Učestvovali su solista na fruli i pevačka grupa iz Ilina u opštini Boljevac, a smotru je otvorio seniorski folklor sela domaćina, Gradskova, koji trenutno nema dečji folklor. Cilj smotre koja je osnovana 1996. godine je da podstiče izvorno narodno stvaralaštvo kod najmlađih i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe Timočke Krajine i tradicionalno se organizuje na Lazarevu subotu ili Vrbicu.

Nakon svečanog defilea glavnom ulicom  i zajedničkog kola u centru Gradskova, smotra je održana u Domu kulture. Manifestaciju je otvorila gradska većnica za kulturu Elena Matković.

„Dens“ nema takmičarski karakter, ali se organizuje uz prisustvo predstavnika Centralnog Saveza amatera Srbije koji vrši selekciju grupa za učešće na Smotri narodnog stvaralaštva dece Srbije u Badnjevcu kod Kragujevca. Selektor Zoran Katić predložiće Savezu amatera da na republičkoj smotri sa područja zaječarskog okruga učestvuju dečji folklori „Đorđe Genčić“ iz Velikog izvora, „Graničar“ i Halova i „Kolo“ i Knjaževca, kao i Jovan Radivojević, svirač na fruli iz KUD-a „Ilinsko vrelo“ iz Ilina. Iz Borskog okruga selektovani su dečji folklori „Petar Radovanović“ iz Zlota , „Floričika“ iz Jabukovca i grupa svirača na fruli KUDA MZ „Novo Selište“ iz Bora.

Organizator smotre u Gradskovu je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Zaječar u saradnji sa Mesnom zajednicom Gradskovo, a pokrovitelj je Grad Zaječar. Ovo je druga ovogodišnja manifestacija u selima na području grada Zaječara, a koliki značaj grad pridaje očuvanju tradicije potvrđuje podatak da će tokom proleća, leta i jeseni biće održano još 28 smotri , od kojih desetak novih.

Prethodni članci