Događaj „Dan za nas” u Zaječaru 23. juna

„Dan za nas”, događaj festivalskog tipa na koji su pozvani svi mladi iz Zaječarskog i Borskog okruga, održaće se u Zaječaru 23. juna, od 10:00 do 18:00 časova, u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović”.

Za sve mlade iz Bora, zainteresovane da učestvuju u događaju, organizovan je besplatni prevoz do Zaječara. Minibus kreće u 09:15. sa stajališta na parkingu kod Sportskog centra Bor.

„Dan za nas” u Zaječaru treći je u nizu od četiri događaja koji se održavaju širom Srbije pod parolom: „Sada je na mene red!”. Na prethodno organizovanim događajima „Dan za nas” u Vladičinom Hanu i Kostolcu okupilo se preko 200 mladih.

Događaji se organizuju u okviru projekta „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji”, koji u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, u okviru Nemačke razvojne saradnje, sprovodi GIZ.

Cilj događaja „Dan za nas” je da predstave uspehe mladih i time motivišu i osnaže pripadnike mlade generacije da aktivno rade na realizaciji svojih ideja i uključe se u već postojeće projekte i aktivnosti u njihovom okruženju.

Dan za nas u Zaječaru će otvoriti Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara, Aleksandar Bec (Alexander Beetz) iz GIZ-a i Miljan Rašić, predsednik Udruženje „Društvo Roma” Zaječar.

Nakon toga publici će se obratiti mladi iz Zaječara, Sokobanje, Bora… Oni će sa svojim vršnjacima podeliti lične inspirativne priče o tome kako su realizovali svoje ideje i poslovne projekte ili otkrili mogućnost da kroz aktivizam, zajedno sa svojim vršnjacima, doprinesu zajednici kroz različite aktivnosti, od ekoloških akcija do organizacije kulturno-umetničkih sadržaja.

Nakon toga svi prisutni će moći da se uključi u rad dve radionice: „Mladi i preduzetništvo”, koju će voditi Mia Vukić Vitomirović, i „Od aktivizma do posla”, koju će voditi Aleksandar Šćepanović.

Događaj „Dan za nas” osmišljen je kao interaktivan. U tom smislu nakon nastupa govornika i tokom radionica, publika će moći da postavlja pitanja i iznosi svoje stavove. Završnica događaja rezervisana je za zabavu i druženje uz kulturno-umetnički program.

Cilj projekta „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” je unapređenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih mogućnosti mladih u Srbiji, a usmeren je ka mladima od 18 do 30 ili 40 godina starosti, kada su u pitanju pripadnici osetljivih društvenih grupa: povratnici iz inostranstva, žene, etničke manjine…

U okviru ovog projekta sprovode se različite aktivnosti saradnje sa mladima radi motivisanja i osnaživanja da aktivno učestvuju u oblikovanju svoje zajednice, finansiranja inicijativa koje mladi sami osmišljavaju i realizuju radi poboljšanja kvaliteta njihovog života u zajednici, otvaranja novih ekonomskih mogućnosti za mlade u održivoj poljoprivredi i seoskom turizmu, kao i podrške jedinicama lokalne samouprave da uspostave inovativne mehanizme za prepoznavanje potreba mladih i njihovo aktivno učešće u lokalnim politikama.

Prethodni članci