Donet zaključak o organizovanju 54. “Zaječarske gitarijade”

Štab za vanredne situacije grada Zaječara je na sednici održanoj juče doneo zaključak o organizovanju 54. “Zaječarske gitarijade”

​Gitarijada će biti održana u periodu od 17. do 18. septembra u vremenu od 20 do 1 sat iza ponoći, na prostoru Kraljevice namenjenom za održavanje ove tradicionalne manifestacije. Ulaz na ,,Zaječarsku gitarijadu,, kao i rad, posluživanje gostiju hranom i pićem, i izveštavanje predstavnika medija, biće omogućeno samo onima koji su primili najmanje dve doze vakcine ( a od prijema druge doze je prošlo minimum 14 dana), imaju potvrdu o preležanoj covid-19 infekciji ili PCR test koji nije stariji od 48 sati. Provera će se vršiti na ulaznim kapijama, a zbog izbegavanja gužvi organizator je dužan da otvori minimum 6 ulaznih kapija na kojima mora dežurati najmanje jedan komunalni milicioner, jedan pripadnik policije, jedan pripadnik inspekcijskih službi kao i dva pripadnika redarske službe.

Pripadnici milicije i policije, koji su ovlašćena službena lica, moraju proveravati matične brojeve na sertifikatima o imunizaciji i potvrdama o preležanoj kovid infekciji i PCR i Ag testovima sa ličnim kartama (ili bilo kojim dokumentom koji ima sliku i JMBG), da bi se onemogućila zloupotreba tuđih potvrda i sertifikata. Lica mlađa od 15 godina nisu dužna da imaju navedene potvrde i sertifikate dok će ostalim licima, koji su imali mogućnost vakcinacije, isti biti neophodni za ulazak na prostor održavanja ,,Gitarijade,,. Brzo antigensko (Ag) testiranje biće omogućeno svim zainteresovanim licima u neposrednoj blizini od mesta održavanja ,,Zaječarske gitarijade,, i rezultati istog cekaće se otprilike 30-45 minuta. Antigensko testiranje vršiće, komercijalno, Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, po cenama koje ova ustanova odredi.

​Pravna lica i preduzetnici, kao i sva lica koja vrše prodaju hrane i pića na ,,54. Zaječarskoj gitarijadi,, dužni su da u odnosu na zaposlene i korisnike usluga primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno da su vakcinisani, imaju potvrdu o preležanoj kovid infekciji ili PCR ili Ag test (ne stariji od 48 sati), održavanje fizičke distance i obavezno nošenje zaštitne maske prilikom prodaje prehrambenih proizvoda kao i dezinfekciju svih uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku. Organizator ,,54. Zaječarske gitarijade,, je dužan da sa svim prodavcima i zakupcima tezgi zaključi ugovore. Pravnim licima i preduzetnicima i fizičkim licima koja bez dozvole i potpisanog ugovora vrše prodaju robe ili pružaju usluge, ili ne postupe po nalogu za uklanjanje sa prostora gde se održva Zaječarska gitarijada, nakon utvrđenog kršenja propisanih mera, kao i osoba koje ne ispunjavaju propisane uslove iz ovog zaključka, podneće se krivična prijava na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

​Štab za vanredne situacije grada Zaječara obezbediće sve vreme dežurstvo komunalne milicije, sanitarne inspekcije kao i pripadnika PU Zaječar, a radi asistencije pri održavanju 54. Zaječarske gitarijade. Na 54. Zaječarskoj gitarijadi obavezno je prisustvo sanitarnog inspektora, komunalne milicije i policije koji će vršiti kontrolu primene mera.

Prethodni članci