Edukativni program za učenike srednjih stručnih škola iz jugoistočne Srbije – “Youth Innovation Center”

U sredu, 1. septembra ove godine zvanično su otvorene prijave za novi “Youth Innovation Center”, edukativni program namenjen učenicima srednjih stručnih škola iz jugoistočne Srbije, finansiran od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Organizacija “Nauči me” osmislila je ovaj devetomesečni program kako bi mladima pružila neophodne veštine i znanja za razvoj sopstvenih biznis ideja. Cilj programa je da kroz onlajn radionice sa ekspertima iz različitih oblasti biznisa, edukativne posete uspešnim kompanijama u Srbiji i mentorsku podršku tima organizacije “Nauči me”, učenici postanu svesni potencijala svog znanja i tokom programa osmisle, a kasnije i kreiraju sopstveni proizvod ili uslugu.

Program će biti realizovan u periodu od oktobra do jula 2022. godine i biće podeljen u dve etape, period edukacije i mentorstva i period realizacije odabranih ideja učenika. Pored onlajn radionica i edukativnih poseta, učesnike programa očekuju i brojni interaktivni onlajn susreti u vidu onlajn brainstorming sesija tokom kojih će moći da razmene mišljenja i steknu nova iskustva, kao i finalni događaj u vidu konferencije, kada će učesnici prezentovati svoje ideje pripadnicima šire javnosti. Kroz onlajn radionice i edukativne posete, proći će kroz neophodne elemente razvoja jedne biznis ideje, upoznati se i umrežiti sa pojedincima koji su kroz ovaj proces već prošli i doprineti razvoju preduzetništva kod mladih.

Teme o kojima će se govoriti tokom “Youth Innovation Center” programa mogu se podeliti u četiri oblasti:

  • Istraživanje tržišta i definisanje ideje- kako uočiti problem u zajednici i osmisliti rešenje
  • Postavljanje ciljeva i realizacija – kako ideju pretvoriti cilj i konkretne korake kojim se on postiže
  • Finansije i prodaja – šta je potrebno za realizaciju ideje, koji su nam potencijalni kupci i donatori
  • Marketing i prezentacija – kako najbolje predstaviti svoju ideju zajednici i potencijalnim klijentima

Tokom edukativnih poseta, učesnici programa će moći da saznaju više o procesu razvoja poznatih kompanija i posavetuju se sa njihovim osnivačima i direktorima, kao i da svoje ideje testiraju u praksi, pre finalne prezentacije. Srednjoškolci zainteresovani da nauče više o preduzetništvu i koristeći svoja stručna znanja i veštine reše probleme koje vide u svojoj zajednici se za “Youth Innovation Center” program mogu prijaviti na sajtu organizacije nauci.me.

Prethodni članci