Festival hrišćanske kulture, sedmi po redu, biće održan od 14. do 21. septembra u Zaječaru

Festival hrišćanske kulture, sedmi po redu, biće održan od 14. do 21. septembra, dok će Festival duhovno dokumentarnog filma biti održan od 16. do 18. septembra 2022. u Zaječaru.

VII Festival hrišćanske kulture počeće arhijerejskom liturgijom na Feliks Romulijani u 09:00 sati, u sredu 14. septembra. Istog dana, svečano otvaranje biće priređeno u porti Saborne crkve u Zaječaru u 18:00 sati. Nakon toga, biće održano predavanje „Moderna i hrišćanska kultura“ Rafaila Boljevića, dok će od 20:00 sati na Trgu oslobođenja u Zaječaru biti priređen koncert Danice Crnogorčević.

U četvrtak, 15. septembra, od 18:00 sati u Radul begovom konaku u Zaječaru biće priređena izložba „Slikarska hodočašća“ Dragoljuba Stankovića i Miodraga Milutinovića. Od 19:00 sati u porti zaječarske Saborne crkve biće održano predavanje „100 godina od vaspostavljanja Patrijaršije SPC i 100 godina posle“ prof. Miloša Kovića.

U petak, 16. septembra, u okviru Festivala duhovno dokumentarnog filma, u Radul begovom konaku u Zaječaru biće održana projekcija filmova u takmičarskoj konkurenciji, od 13:00 do 17:00 sati. Od 18:00 sati, u porti Saborne crkve biće održano predavanje „Hrišćanska kultura danas“, glumca Nebojše Dugalića. U 19:30 u zaječarskom pozorištu biće svečano otvoren Festival duhovno dokumentarnog filma, a nakon otvaranja prisutni će moći da pogledaju igrani film „Sveta Petka-Krst u pustinji“.

U subotu, 17. septembra, u okviru Festivala duhovno dokumentarnog filma, u Radul begovom konaku u Zaječaru biće održana projekcija filmova u takmičarskoj konkurenciji, od 13:00 do 17:00 sati. U 18:30 u porti Sabornog hrama biće održana promocija knjige „Srbija na prvom mestu“ Dragoslava Bokana.

U nedelju, 18. septembra, u 08:30 u Sabornoj crkvi u Zaječaru biće održana liturgija povodom Dečje nedelje, a nakon liturgije biće održan dečji program na Fesstivalu. U 18:00 sati u porti crkve biće održano svečano zatvaranje Festivala duhovno-dokumentarnog filma, a posle toga biće prikazan nagrađeni film. Od 20:00 sati biće priređen džez koncert „Filmska i evergrin muzika” u „Gostoprimnici“.

U ponedeljak, 19. septembra, u 18:00 sati u porti Saborne crkve biće održana promocija monografije o manastiru Krepičevac, a govoriće: Branka Knežević; Bojan Popović, Goran Janićijević, Lazar Ljubić. Nakon toga, od 19:30 biće priređeno veče horske muzike, a ovom prilikom nastupiće horovi sa prostora Eparhije timočke.

U utorak, 20. septembra, od 17:00 sati Praznično večernje sa litijom u porti Saborne crkve, a od 18:30 biće svečano zatvoren VII Festival hrišćanske kulture. U 19:30 na Trgu oslobođenja u Zaječaru biće priređen koncert grupe „Legende“.

U sredu, 21. septembra, od 08:30 u Sabornom hramu u Zaječaru biće održana arhijerejska liturgija povodom praznika Rođenja presvete Bogorodice i slave Saobornog hrama i Grada Zaječara.

Organizatori Festivala hrišćanske kulture su: Eparhija timočka, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Zaječar i Ministarstvo pravde – Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Prethodni članci