Film „Radijska tišina“ u Prostoru za POMAK u Zaječaru, u okviru „Beldocs festivala“

Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs“ ove jeseni u Zaječaru, u Prosotru za POMAK, svakog četvrtka od 19:00 sati.

Četvrti film za redom, u okviru programa „Beldocs festivala“, „Radijska tišina“, publika u Zaječaru moći će da pogleda u četvrtak, 3. novembra 2022 od 19:00 sati.

Sinopsis filma: Marta 2015. godine, zbog političkog pritiska i pod lažnim izgovorima, Karmen Aristegi, glavni glas nezavisnog novinarstva u Meksiku, otpuštena je sa svojim timom iz radio-stanice MVS. Sledećeg dana više od 200.000 ljudi demonstrira i potpisuje peticiju kojom poziva na njen povratak u etar i kraj cenzure. Uprkos ovoj izuzetnoj mobilizaciji, stanica ne popušta. Režija: Juliana Fanjul; Meksiko, Švajcarska | 2019 | 78’.

Međunarodni „Beldocs festival“ nakon svog jubilarnog 15. izdanja, koje je održano maja 2022. godine, organizuje turneju jedinstvenog dokumentarnog filmskog programa najgledanijih i najzapaženijih filmova iz prethodnih izdanja festivala, koji će publici u Srbiji predstaviti specijalnu selekciju kreativnih dokumentaraca posvećenih pitanjima slobode medija, ljudskih prava, ekologije, pravde i rodne ravnopravnosti.

Publika u Zaječaru ima priliku da pogleda 6 filmova u periodu od 6. oktobra, do 24. novembra, svakog četvrtak u 19:00 sati, u Prostoru za POMAK u Zaječaru.

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

Program pod naslovom „Beldocs eho“ koji čine 8 dokumentaraca višestruko nagrađivanih na svetskim festivalima i premijerno prikazanih u Srbiji na Beldocs-u, ima za cilj da bliže upozna publiku sa savremenom autorskom dokumentaristikom i da podstakne dijalog o ljudskim pravima i aktuelnim društvenim izazovima. Kroz projekcije filmova i prateće razgovore i diskusije, „Beldocs eho“ koristi bezgranične mogućnosti dokumentarne forme da otvori diskusiju o važnim pitanjima koja su od velikog značaja za lokalnu zajednicu, a koja su često ostajala ispod radara javnosti.

Prethodni članci