Fondacija „Divac“ poziva mlade da se prijave za članove odbora Omladinskog fonda u Zaječaru

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ raspisala je konkurs za članove odbora Omladinskih fondova u Obrenovcu, Prokuplju, Zaječaru, Vlasotincu i Vladičinom Hanu, na koji mogu da se prijave mladi od 18 do 30 godina.

Kao članovi ovih odbora, biće u prilici da odlučuju o odabiru i dodeli novčanih sredstava inicijativama koje pokreću i vode mladi.

Na konkurs mogu da se prijave svi mladi koji žele nešto da urade za svoju lokalnu zajednicu, umeju da prepoznaju potrebe svojih vršnjaka i spremni su da volonterski doprinesu radu Omladinskog fonda, a u trajanju od najmanje godinu dana od kad postanu član/ica Odbora. Poseban podsticaj i motivacija za učešće na konkursu je za mlade iz seoskih zajednica, povratnike, žene, Rome, kada je gornja starosna granica 40 godina.

Među zaduženjima koja će imati je promovisanje programa i edukacija mladih o pisanju projekata, a glavni zadatak biće otvaranje konkursa za projekte neformalnih grupa mladih u njihovoj opštini, odabir inicijativa koje će dobiti bespovratna novčana sredstva iz Divac omladinskog fonda, kao i nadgledanje realizacije i evaluacija projekata.

„Mladi su često isključeni iz procesa donošenja odluka, posebno na lokalnom nivou i u manjim sredinama. Zato im nudimo priliku da postanu deo odbora Omladinskih fondova i sami odlučuju o inicijativama kojima će biti dodeljena novčana sredstva, a koje će biti predložene i vođene od strane njihovih vršnjaka. Učešće mladih u razvoju lokalne zajednice ne podrazumeva samo sprovođenje određenih aktivnosti, već je potrebno da budu i deo procesa donošenja odluka. Rad Omladinskih fondova fokusiran je na ovih pet opština sa željom da ih uključimo u stvaranje bolje perspektive za mlade ljude u ruralnim sredinama“, izjavila je Jelena Rakić iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

„Grad Zaječar, podržao je omladinski fond finansijskim sredstvima koje ove godine planira da uveća, s obzirom da smo u prethodnom ciklusu imali odlične projekte i veliki broj mladih koji je u njima učestvovao. Ovo je dobar način da se mladima pruži prilika da učestvuju u procesima donošenja odluka, time što će postati članovi ili članice odbora Omladinskog fonda i odlučivati o aktivnostima koje će se finansirati“ izjavila je Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka Kancelarije za mlade grada Zaječara.

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, podržavaju se omladinski fondovi u izabranim zajednicama: Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladičin Han. U toku prethodne godine podržano je ukupno 63 projekata mladih iz ovih pet lokalnih samouprava.

Konkurs je otvoren do 21. avgusta 2023. godine, a sve dodatne informacije dostupne su na OVOM LINKU.

Izvor: Grad Zaječar

Prethodni članci