Gastro karavan „Lepote i Ukusi Zaječara” okupio preko 80 izlagača

Gastro karavan „Lepote i Ukusi Zaječara” ovog vikenda održan je u gradu na Timoku, a domaćini su Grad Zaječar i Turistička organizacija grada Zaječara.

Ovaj gastro karavan putujući kroz Srbiju promoviše gastronomsku ponudu gradova i opština učesnika karavana.

Manifestaciju je otvorio Vladimir Videnović, zamenik gradonačelnika Zaječara.

„Ova manifestacija prezentuje nacionalna jela i hranu, iz razloga očuvanja narodnih običaja i tradicije naše zemlje. Ponosni smo na ovakvu manifestaciju i nadam se da će prerasti u mnogo veće razmere i da će vremenom dobiti međunarodni karakter kako bi predstavili našu tradicionalnu hranu u inostranstvu“, istakao je Videnović.

Pored Zaječara, učesnici karavana su Novi Pazar, Zlatibor, Medveđa, Svrljig, Leskovac, Bela Palanka, Bor, Knjaževac i mnogi drugi gradovi i opštine.

„Ovde su izlagači koji nam donose sve te lepe proizvode, od delikatesa, dimljenog mesa, različitih vrsta sireva, meda, rakije, vina i ovde ima za svakog po nešto. Veliki broj posetilaca je oduševljen ponudom na bazaru i posetioci su bili u prilici da probaju razne proizvode. Sigurna sam da će ovaj gastro karavan pospešiti turističku ponudu i povećati broj posetilaca, a nadam se i da će biti više učesnika iz godine u godinu“, rekla je Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije grada Zaječara.

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru našlo se preko 80 izlagača iz raznih delova Srbije, a priređen je i celodnevni program za najmlađe posetioce karavana.

Od posećenijih štandova na gastro karavanu u Zaječaru bio je i štand Novog Pazara, odnosno firme „Sve pod sač“, a Zaječarci su posebno bili oduševljeni mantijama. Vlasnik firme „Sve pod sač“ Jasmin Dervišnurović kaže da je ovo njegova prva poseta Zaječaru i da se nada da će svake sledeće godine dolaziti.

„Morao sam da dođem u Zaječar i predstavim Zaječarcima mantije koje su tradicija u Novom Pazaru. Ovo je naš porodičan posao koji traje preko 20 godina i radimo širom Srbije. Držimo se tradicije i mesimo testo isključivo rukama. Predstavljamo širom Srbije svoje proizvode i na taj način vas zovemo da dođete i posetite Novi Pazar“, kazao je Dervišnurović.

Na gastro karavanu u Zaječaru Poljoprivredno-stručna služba „Agro znanje“ iz Zaječara, u saradnji sa Turističkom organizacijom Zaječar i Turističkom organizacijom Boljevac, predstavili su projekat o razvijanju seoskog turizma.

„Ministarstvo poljoprivrede finansira projekat na području Zaječarskog upravnog okruga gde su nam jedni od partnera i Turistička organizacija grada Zaječara, kao i Turistička organizacija Boljevca. Program promoviše razvoj i potencijale ruralnog turizma. Nakon završetka ovog projekta nadam se da će grad Zaječar i Boljevac imati više ponuda što se tiče seoskog turizma. Projekat traje do kraja godine. Organizovane su edukacije, a spremljeni su i katalozi i priručnici za sva zainteresovana lica kako osnovati, registorvati i kako se kategorisati za bavljenje seoskim turizmom. Poljoprivredno-stručna služba dostupna je za sve vrste subvencija koje pruža i Grad Zaječar i resorno Ministarstvo. Sva zainteresovana lica mogu da se jave Poljoprivrednoj-stručnoj službi i TO Zaječara i Boljevca“, rekla je Slavica Dželatović, direktor Poljoprivredno-stručne službe „Agro znanje“ iz Zaječara.

Gastro karavan „Lepote i Ukusi Zaječara” trajaće do nedelje, 4. septembra na Trgu oslobođenja.

Prethodni članci