Grad Bor donirao četiri vozila Sektoru za vanredne situacije

Povodom osavremenjavanja voznog parka Vatrogasne službe u Boru, kroz projekat „Vatrogasna služba u prekograničnoj saradnji” koji je realizovan kroz program IPA Rumunija–Srbija, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić svečano je predao na korišćenje četiri vozila Sektoru za vanredne situacije u Boru.

Svečanoj primopredaji novih vozila prisustvovao je i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luka Čaušić i načelnik Sektora za vanredne situacije Miodrag Marković.

Donirana su tri moderno opremljena vatrogasna vozila i jedno vozilo za potrebe Civilnog sektora Štaba za vanredne situacije.

Ovom prilikom je istaknuto da je ovo pravi primer saradnje lokalne samouprave i države.

„Grad Bor dodelio je vozila Sektoru za vanredne situacije MUP-a u Boru. Ovo je projekat koji smo svi zajedno sproveli, ukupna vrednost projekta 1,7 miliona evra, a od toga je 884.000 evra pripalo Gradu Boru. Radi se o prekograničnom projektu. Nabavili smo četiri vozila, od toga tri vatrogasna vozila i jedno vozilo za Štab za vanredne situacije i opremili naše poverenike u Štabu za vanredne situacije u skladu sa potrebama na terenu. Ovo je jedan dokaz kako treba da radi lokalna samouprava, zajedno kroz projekte uz dogovore da tražimo uslove i načine da stvorimo najbolje uslove našim vatrogascima. Oni su uvek tu za nas kada nam je najteže rizikujući svoje živote kako bi spasili nas. Kroz ovakve projekte podižemo kapacitete i resurse tih jedinica, a na nama je da budemo odgovorniji u svemu što radimo, a da naši vatrogasci što manje budu na terenu. Hvala Ministarstvu unutrašnjih poslova, pomoćniku Luki Čaušiću i načelniku Odeljenja za vanredne situacije Miodragu Markoviću što su nam omogućili da sarađujemo na ovakvim projektima”, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

U ime Ministarstva unutrašnjih poslova na ovoj donaciji zahvalio se pomoćnik ministra Luka Čaušić.

„Zahvaljujem se Gradu Boru i gradonačelniku Aleksandru Milikiću na jednoj izuzetnoj donaciji tri vozila veoma vredna, koji će svakako da znače i veću bezbednost građana ne samo Bora, već čitavog Upravnog okruga. Doprineće smanjenju rizika od vanrednih događaja. Grad Bor pokrenuo je i program osnaživanja dobrovoljnih vatrogasnih društava i obučavanje poverenika civilne zaštite i upravo je to pravi način saradnje lokalnih i državnih struktura. Prošle godine imali su manje od 900 intervencija i uspešno su se izborili sa svim tim. Pohvalio bih i vatrogasce-spasioce i Odeljenje za vanredne situacije Bor”, poručio je Luka Čaušić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnika sektora za vanredne situacije Srbije.

Ova tri kamiona od izuzetnog su značaja za vatrogasce kako bi gasili požare na teritoriji Bora, ali i Borskog upravnog okruga.

„Vatrogascima će biti značajno lakše da intervenišu sa novim kamionima i u Boru, ali i na području Borskog upravnog okruga. Tu je pomoć i u mehanizaciji, koja se često koristi pri gašenju požara. Moram da pomenem i kompaniju ’ZiJin’ koja nam takođe pomaže u gašenju velikih požara. Takođe, svake godine beležimo sve veći broj mladih kolega. Od 2019. godine u ovoj jedinici primljena su 33 vatrogasca spasioca. U narednom periodu očekuje se da preko Ministarstva unutrašnjih poslova stigne i dodatna oprema potrebna borskoj vatrogasnoj jedinici i oprema namenjena novoformiranoj Dobrovoljnoj vatrogasnoj jedinici“, rekao je Miodrag Marković, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Boru.

Iz Sektora za vanredne situacije poručuju da je u toku još jedan konkurs za prijem novih vatrogasaca u Boru.

Prethodni članci