Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić prisustvovao sastanku u Beogradu: Program podrške lokalnoj samoupravi i neposrednom učešću građana u donošenju odluka

Predsednici 15 opština i gradova u Srbiji, među kojima i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, sastali su se danas sa Jörgom Heeskensom savetnikom za privredu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Na sastanku se razgovaralo o Programu podrške lokalnoj samoupravi i većem i neposrednom učešću građana u donošenju odluka na nivou lokalne samouprave.

Učesnici sastanka su razmenili iskustva o dosadašnjem doprinosu programa za podsticanje učešća građana u donošenju odluka u lokalnim zajednicama i o mogućnostima za privlačenje novih investicija u 15 gradova i opština.

„Sa kolegama iz još desetak lokalnih samouprava, u prostorijama Ustanove kulture ‘Parobrod’ u Beogradu, imao sam zadovoljstvo da u organizaciji Konrad Adenauer fondacije i HELVETAS-a Srbija, prisustvujem debati posvećenoj učešću građana na lokalnom nivou u kreiranju trošenja budžetskih sredstava i uticaju na izbor projekata od interesa za građane. Aktivnu ulogu u radu skupa uzeli su i gospodin Jörg Heeskens (savetnik za privredu predsednika RS Aleksandra Vučića), Jakov Devčić (novi direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji) i Alexander Grunauer (vođa programa švajcarske organizacije ‘Helvetas’)“, rekao je posle sastanka gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

„Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka vezana je za uspostavljanje participacije građana u funkcionisanju gradova i opština, kao i podsticanje udruživanja radi animiranja inostranih investitora. Veoma je važno da aktivno podstičemo lokalne samouprave da budu proaktivni u animiranju građana kako bi zajedno sa njima radili na donošenju strateških odluka koje su važne za funkcionisanje grada ili opštine“, rekao je Jörg Heeskens, savetnik za privredu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Grad Zaječar

Prethodni članci