Gradonačelnik Zaječara sastao se sa generalnim konzulom Rumunije

Gradonačelnik grada Zaječara Boško Ničić, danas se sastao sa NJ.E. generalnim konzulom Rumunije u Zaječaru, gospođom Mioare Štefan.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak ka obnovi veze i saradnje između Zaječara i rumunskog grada Kalaraša, kao i celog regiona. Na prijemu takođe je razgovarano i o obnovi Evroregiona „Dunav 21“, koji je formiran početkom dvehiljaditih godina između Zaječara, Vidina i Kalafata.

„Otvorili smo mnogo tema, od obnove rada Evroregiona ‘Dunav 21’, koji je zapostavljen zadnjih desetak godina, neaktivne su bile sve tri strane, i bugarska i rumunska i srpska, a otvaraju nam se mnogi prostori za korišćenje evropskih fondova i za saradnju kako na kulturnom planu, tako i na ekonomskom i infrastrukturnom planu. Govorili smo o poboljšanju delova sve tri zemlje, ovih koji čine Evroregion ‘Dunav 21’ poprilično su skrajnuti sa evropskih puteva i to moramo da zajedno radimo i da vratimo kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, i drumski i železnički saobraćaj i ostalo. Razgovarali smo i o kulturnoj saradnji i milion stvari možemo da uradimo, a razgovarali smo i o značaju pokojnog akademika Adama Puslojića, kao rumunskog akademika da mu odamo zajednički priznanje za sve ono što je za života uradio za naša dva naroda. Razgovarali smo i o tome ponovo pojačamo bratske odnose između grada Kalaraš u Rumuniji i grada Zaječara i mnogo mi je drago što njena ekselencija ima prijateljske veze u Kalarašu. Mislim da ćemo vrlo brzo obnoviti i tu saradnju. Očekujemo i vrlo brzo, ja sam predložio da Zaječar bude domaćin susreta tri gradonačelnika koji nose Evroregion ‘Dunav 21’, a to su gradovi Zaječar, Vidin i Kalafat“ – izjavio je gradonačelnik grada Zaječara, Boško Ničić.

U nadležnosti Njene ekselencije gospođe Miomire Štefan, koja je na ovo mesto stupila septembra 2023. godine, jeste 6 okruga sa područja istočne i jugoistočne Srbije.

U svom obraćanju Njena ekselencija se zahvalila gradonačelniku Ničiću na ažurnosti kojom joj je odgovorio na zahtev za sastanak, čime je jasno dokazao otvorenosti prema Rumuniji.

„Rumunija i Srbija imaju izvanrednu bilateralnu saradnju, zasnovanu na dugoj tradiciji i dobrim komšijskim odnosima. Rumunija podržava težnju Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, razgovarala sam sa gradonačelnikom o načinu kojim bismo mogli konkretno da podržimo ovaj integracioni napor Srbije ka članstvu EU.“ – dodala je Njena ekselencija, između ostalog.

Prethodni članci