Ispred OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru protestovali roditelji učenika zbog lošeg grejanja

U Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Zaječaru đaci prate nastavu u zimskim jaknama, dok su časovi skraćeni na 30 minuta zbog lošeg grejanja. Zbog toga su se ispred ove škole okupili roditelji učenika, a direktor Saša Vojnović ističe da će uskoro problem grejanja biti rešen i da je problem nastao zbog lošeg uglja koji je dopremljen školi.

Roditelji učenika OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru protestovali su ispred ove škole, a najavili su da ni đaci neće ići više u školu, ukoliko se problem grejanja ne reši. Kako navode, pojedini učenici su se u međuvremenu razboleli.

Roditelji kažu da problem sa grejanjem postoji još od početka grejne sezone.

Roditelji đaka OŠ „Đura Jakšić” u Zaječaru protestovali zbog lošeg grejanja

„Imam sina koji je sedmi razred i problem sa grejanjem postoji još od početka grejne sezone, s tim što nije bilo toliko hladno do decembra meseca. Međutim, od decembra postalo je jako hladno i oni trpe hladnoću. U međuvremenu je bio i raspust od tri nedelje, gde nije pronađeno nikakvo rešenje. Prošle nedelje su časovi trajali 45 minuta, sada su 30 minuta. Što se dalje nastave tiče, deca će ići još sutra u školu, a od ponedeljka neće više dolaziti na nastavu dok se problem ne reši. Iz škole su na roditeljskom Savetu rekli da je problem u uglju koji je nabavljen i koji ne odgovara kotlu u školi“, kaže Jela Vučenić, roditelj.

Roditelji đaka OŠ „Đura Jakšić” u Zaječaru protestovali zbog lošeg grejanja

„Zatražili smo rešenje problema još od prvog polugođa, ali se nismo žalili, imali smo strpljenja sve do trenutka kada su deca počela odjednom da se razboljevaju. Na inicijativu roditelja, došli smo da obavestimo direktora da ukoliko uskoro ne bude rešen problem, mi decu od ponedeljka nećemo pustiti da idu u školu. Na prvom spratu su bar malo mlaki radijatori, na drugom spratu nisu jer kotao ne može da radi sa tako malokaloričnim ugljem“, rekao je Dalibor Stojiljković, predstavnik roditelja VII/3.

Roditelji đaka OŠ „Đura Jakšić” u Zaječaru protestovali zbog lošeg grejanja

„I ja sam nekada išla u ovu školu, sada ide i moj unuk. Ovde nije promenjena ni kapija, a ima i đubreta na ulazu u školu. Kada dođe zima, nikada sneg nije bio očišćen od kapije do ulaza. Nije ovde samo grejanje problem, ima još dosta stvari“ kazala je Marina Stefanović.

Roditelji đaka OŠ „Đura Jakšić” u Zaječaru protestovali zbog lošeg grejanja

Direktor OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru, Saša Vojnović ističe da je problem nastao zbog neadekvatnog uglja za potrebe kotla koji se nalazi u školi, ali da očekuje rešenje problema najkasnije do ponedeljka.

Roditelji đaka OŠ „Đura Jakšić” u Zaječaru protestovali zbog lošeg grejanja

„U ovoj školi koristimo ugalj grah koji smo ranije uzimali iz rudnika u Sokobanji, međutim, on je zatvoren. Onda smo dobili informaciju da iz ‘Kolubare’ možemo da dobijemo tu vrstu uglja i potpisali smo ugovore o snadbevanju po ceni koja je bila vrlo povoljna, jer se ugalj dovozi direktno iz rudnika. Nažalost, kada je ugalj došao, videli smo da smo dobili vrlo loš ugalj. Morao sam odmah da prekinem to i da pronađem drugu alternativu. Takođe, obratili smo se našem rudniku ‘Lubnica’ i taj rudnik je jako brzo izašao u susret u smislu da možemo da promenimo te ugovore. Rudnik ‘Lubnica’ nas je snabdeo, ali je problem što je ugalj dolazio direktno sa separacije, ne pripada vrsti mrkog uglja, analizom može da se dobije koja je njegova kalorijska snaga, i videli smo da loženjem tog uglja mi u samom kotlu ne možemo da postignemo više od 30 stepeni i da od grejanja neće biti ništa. Nadali smo se da će vremenom, ako stoji u ugljari da se osuši. Međutim, ne možemo da postignemo odgovarajuću toplotu. Rešenje smo pronašli u rudniku ‘Rembas’, ali to nije lako, jer treba napraviti nove narudžbine“, naglasio je Vojnović.

Vojnović dodaje da se nada da će do ponedeljka sve biti rešeno i da će taj ugalj iz „Rembasa“ stići.

Prethodni članci