Рazgovor o ovogodišnjem Javnom pozivu Centra za promociju nauke održan u Naučnom klubu u zaječarskoj Gimnaziji

U Naučnom klubu Zaječar, pri zaječarskoj Gimnaziji, održan je razgovor o ovogodišnjem Javnom pozivu Centra za promociju nauke.

Kao i svake godine, CPN finansijski podržava pojedince, timove i institucije koji imaju dobre i inovativne ideje u oblasti promocije nauke, sa ciljem da se podigne naučna pismenost u Srbiji.

Nakon što je protekle godine podržano ukupno 49 projekata kojima je popularizovana nauka širom naše zemlje, Centar za promociju nauke uskoro raspisuje Javni poziv za 2023. godinu. Tim povodom, do kraja zime u naučnim klubovima u Srbiji biće održane promocije i razgovori, kako bi informacija stigla do onih sa najboljim idejama za projekte promocije nauke, a Javni poziv biće otvoren od 14. februara do 15. marta 2023.

Javni poziv namenjen je svim zainteresovanim naučnim, naučnostručnim društvima, školama, centrima za stručno usavršavanje, udruženjima i drugim organizacijama, ali i pojedincima preko naučnih klubova, koji mogu da podnesu prijave za svoje projekte promocije i popularizacije nauke i tehnike.

Uz podizanje nivoa naučne pismenosti i širenja naučne kulture kao najbitnijih ciljeva Javnog poziva, ovo je način da se podrže inovativni projekti koji doprinose poboljšanju kvaliteta projekata iz oblasti promocije nauke, kao i raznovrsne kreativne ideje koje afirmišu dostupnost znanja.

„Zajedno sa nastavnicima, kako iz Zaječara, tako i iz Bora i Knjaževca iz svih osnovnih i srednjih škola, ali i svih drugih zainteresovanih ustanova poput biblioteka i fakulteta, želimo da pokažemo gde sve mogu aplicirati i svoje ideje realizovati kroz Naučni klub. Postoje dve kategorije. Prva kategorija predviđena je za nastavnike gde oni kao pojedinci mogu da se prijave i da realizuju svoje aktivnosti u Naučnom klubu. Druga kategorija je predviđena za organizacije koje mogu da imaju i partnere u okviru projekta, gde imamo veće iznose i onda su i ti projekti drugačije organizovani, u smislu da mogu da budu neki Festivali nauka ili neke aktivnosti koje traju kraće“, istakla je Danijela Vučićević, Centar za promociju nauke.

Tokom prošle godine, finansirani su projekti koji su se kroz priče o superherojima bavili fizikom, neki od njih bili su posvećeni matematici, dok su se drugi bavili medicinom, biologijom, hemijom, filozofijom, istorijom ili jezicima. Duhoviti nazivi projekata u sebi su nosili i jednako zabavne sadržaje („Čoveče, nauči se!“, „Daj(t)e se na znanje“).

Ukupna raspoloživa sredstva izdvojena za ovu namenu iznose 6.500.000,00 dinara, po sledećoj raspodeli:

  • Kategorija 1 – Projekti promocije nauke u naučnim klubovima i programi naučnih klubova – s tim da je maksimalan iznos po projektu 150.000,00 dinara;
  • Kategorija 2 – Projekti promocije nauke – s tim da je maksimalan iznos po projektu 300.000,00 dinara;

NAČIN I ROK PRIJAVLjIVANjA

Sve relevantne informacije možete preuzeti na linku: www.cpn.edu.rs/javnipoziv/. Poziv je otvoren od 14. 02. 2022. do 15. 03. 2023. godine, do 12 časova.

Informacije o Javnom pozivu se mogu dobiti putem e-pošte javnipoziv@cpn.rs ili na sajtu: www.cpn.edu.rs/javnipoziv/.

Prethodni članci