Istorijski arhiv u Zaječaru obeležio Dan Arhiva izložbom „Plakat kroz vreme 1883–1945”.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar priredio je izložbu pod naslovom „Plakat kroz vreme 1883–1945”, povodom obeležavanja Dana Arhiva i 74 godine postojanja,

Zbirka sadrži građu od 1883. do 1945. godine o dešavanjima u Zaječaru, Knjaževcu, Boljevcu i okolini.

Izložbu su priredili Agim Januzi, Milica Ranđelović i Dragana Narodović.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar – Izložba „Plakat kroz vreme 1883–1945”

„Posetioci mogu videti 87 plakata, koji su raznovrsni, od političkih, kulturnih, sportskih plakata i poslovnih plakata. Najstariji platakt je od 24. juna 1883. godine kojom se ustanovljuje vašar u opštini Zlotskoj. Plakati su poređani hronološki. Plakat je interesantan segment arhivske građe, jer kroz plakat može da se čita istorija jednog naroda i spada u građu od izuzetnog značaja. Možda najznačajniji plakat je plakat o stogodišnjici oslobođenja Timočke Krajine iz 1933. godine“, kaže jedan od autora izložbe Agim Januzi. 

„Obeležavamo 74 godina od osnivanja Arhiva. Za pedesetak godina ova izložba će imati mnogo veću vrednost i govoriće o onome što jeste uloga Arhiva, a to je da sačuva deo istorije. Ako Arhiv ne sačuva građu u mestima nastanka same građe, mi kao arhivski radnici teško nešto kasnije možemo da uradimo. Sve više fizičkih lica predaje građu i na taj način vidimo da smo delimično i uspeli u našoj misiji. Iako je bila korona, od 2010. do danas imamo 52 izdanja Arhiva i publikacija koje govore o istoriji Timočke Krajine. U ovoj godini nas očekuju nove izložbe i novi sadržaji“, rekao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar.

„Svakog aprila se setim da je Dan Arhiva. Svake godine zaposleni u Arhivu nastoje da ovaj dan obeleže priređivanjem izložbi, promocijom knjiga ili nekim stručnim predavanjem. U depou Istorijskog arhiva imamo plakate koji nisu toliko dostupni javnosti. Na prvi pogled, plakat se možda čini kao nezanimljiv segment, ali kada se čita, dolazi se do shvatanja da plakat govori mnogo stvari o ljudima i o Zaječaru kroz istoriju“, kazala je profesor istorije i prethodna direktorka Arhiva Suzana Tomić.  

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar – Izložba „Plakat kroz vreme 1883–1945”

Plakati prikazani na ovoj postavci štampani su u Zaječaru, Knjaževcu, Boljevcu, Beogradu, Trsteniku, Negotinu, Boru, Zlotu, Grljanu, Rgotini, Velikom Izvoru i u drugim mestima u Srbiji.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati u Istorijskom arhivu u Zaječaru u narednih sedam dana.

Prethodni članci