U zaječarskoj biblioteci predstavljena zbirka rudarske poezije „Stihovi Timočkih horizonata”

Promocija knjige „Stihovi Timočkih horizonata” u zaječarskoj biblioteci

U čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković” u Zaječaru održano je pesničko-muzičko veče povodom promocije petojezične ilustrovane zbirke rudarske poezije „Stihovi Timočkih horizonata” priređivača Miroslava Mihe Piljušića.

U programu su učestvovali pesnici, prevodioci, recitatori i muzičari iz Zaječara i Bora.

„U svetu poezije i poetskog prevodilaštva, Srbija je odavno poznata, a na naše zadovoljstvo i Timočka Krajina, koja je iznedrila poznate pesnike i prevodioce. Međutim, iako je Timočka Krajina poznata po rudnicima i pesnicima, do sada nije bilo zbirke koja bi se isključivo bavila rudarskim temama, a pogotovo ne na više jezika, pa je došao čas da se u svetu poezije pojavi jedna zbirka rudarske poezije na jezicima koji se i danas govore među rudarima Timočke Krajine”, poručio je Miroslav Miha Piljušić, priređivač zbirke.

Ovo je prva zbirka isključivo rudarske poezije.

Petojezična ilustrovana zbirka poezije sa rudarskom tematikom, jedinstvena u Evropi, sadrži 40 pesama, 17 autora. Zbirka je na srpskom, slovenačkom, engleskom, vlaškom i romskom jeziku. Prevod pesama na vlaški jezik radila je Svetomirka Žonjić, lektor i prevodilac, a na romski Kadrija Šainović, romolog. Zbirka je ilustrovana fotografijama rudarskih tema majstora fotografije Raše Milojevića.

Promocija je održana u organizaciji Saveza slovenačkih kulturnih zajednica Srbije, Zavoda za kulturu Vlaha Srbije, i zaječarske biblioteke.

Prethodni članci