Izložba i promocija kataloga „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme“ 25. oktobra

Otvaranje izložbe i promocija kataloga „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme“ autora Nine Pogarčić, istoričara umetnosti, višeg kustosa Narodnog muzeja „Zaječar“, biće održani ispred zaječarskog Narodnog muzeja, u sredu 25. oktobra 2023.

Početak je u 12:00 časova.

Nakon otvaranja izložbe u Muzeju će biti predstavljena publikacija – reprezentativan dvojezičan katalog (na srpskom i engleskom) sa preko 200 razglednica Zaječara koje se čuvaju u Narodnom muzeju „Zaječar“, Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, kao i u privatnoj kolekciji Miodraga Vučkovića.

Topografski motivi na ovim razglednicama prikazuju kako je Zaječar tokom nešto više od jednog veka menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu. Predstavljena građa predstavlja jedinstven uzvor podataka o kulturnom, istorijskom i društvenom životu grada Zaječara.

Na otvaranju izložbe i promociji kataloga govoriće: Vujadin Milošević – direktor Narodnog muzeja „Zaječar“, Bora Dimitrijević – arheolog i predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja „Zaječar“, Nikola Milutinović – istoričar, saradnik u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, Marija Simonović – istoričar umetnosti u Pozorišnom muzeju Zaječar i Nina Pogarčić – autor.

Prethodni članci