Portret književnika i diplomate, njegove ekselencije Jordana Plevneša

U okviru pretećeg programa Festivala koji se igra u Zoranovu čast, u pozorišnom muzeju, predstavljen je portret književnika i diplomate, njegove ekselencije Jordana Plevneša. Reč je o makedonskom pesniku, romanopiscu i dramskom piscu internacionalnog renomea. Jordan Plevneš je od 2006. te godine potpredsednik Internacionalnog komiteta ,,Dijalog među civilizacijama“ Uneska, a od 2007. rektor Univerziteta za audiovizuelne umetnosti Evropske akademije za film, pozorište i ples. U uvodnoj reči direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić je istakao da u okviru pratećeg programa Festivala nastavljamo sa predstavljanjem velikana kulture Srbije i Balkana. Podsetio je da je prvi predstavljen Dušan Kovačević, zatim Svetlana Bojković, sada Jordan Plevneš, a do kraja festivala biće predstavljeni Radenko Krulanović, Renata Ulmanski i Milan Lane Gutović.

O stvaralaštvu Jordana Plevneša govorio je Boro Drašković, režiser, scenarista i univerzitetski profesor. O knjizi svog prijatelja ,,Osmo čudo sveta“ Drašković kaže da je to jedina knjiga u njegovoj biblioteci koja je koricama okrenuta prema suncu. ,,Knjiga je veoma neobična i svaki dan me podseća na Plevnešovu ličnost ali i na svet koji se raspada. Dokazi za to su i u ovoj knjizi, koja pripada apokaliptičnom žanru. Zapravo i u samoj knjizi, kako je pisac napisao, svi su prefiksi upotrebljeni. Tu spadaju i socijalizam, komunizam i nadrealizam. Tako da dok je čitate imate osećanje jednog planetarnog pogleda na svet i na literaturu. Takođe imate osećanje da ne postoji nijedna tema koja nije dodirnuta. Alber Kami je govorio da je samoubistvo jedina filozofska ideja o kojoj treba razmišljati. A Plevneš se u ovoj knjizi pita, i to je isto jedna bitna filozofska misao, da li uopšte vredi da se rodi čovek u ovakvom svetu. Bio sam potresen kada sam prvi put čitao knjigu. Međutim na kraju čitanja potpuno mi se vratio optimizam. Sve dok se pišu ovakve knjige i dok postoje ovakvi pisci, svet ima šansu. Umetnost pomaže da se preživi. Ne sećam se da je jedan pisac svoju domovinu tako predstavio kao Plevneš u ovoj knjizi. On kaže da ako ni zbog čega drugog Makedoniju bi čovek morao da upozna zbog njenih leptira. I ta rečenica briše sav pesimizam knjige. Ovo je knjiga koja je prevedena na mnogo jezika. Ja verujem da će tokom vremena biti prevedena na sve moguće jezike sveta“, rekao je Boro Drašković predstavljajući stvaralaštvo Jordana Plevneša.

Tokom promocije, govorio je i sam autor. On je rekao da je srećan što je deo ovog velikog pozorišnog Festivala. ,,Vidljivost Zorana Radmilovića je više nego prisutna zahvaljujući ovom Festivalu. Podseća me na to da je besmrtnost, alternativa našeg postojanja. Da svet postoji zahvaljujući umetnosti, svetske, balkanske, koja je iznad prolaznosti života. Zahvaljujem se Bori Draškoviću, koji je odlučio da uprkos svemu ostane i stvara u svojoj zemlji. On pripada svetskoj civilizaciji, kao simbol jednog buntovništva koja je prevazišla granice i postala svetski fenomen“, rekao je Jordan Plevneš.

Inače, drame Jordana Plevneša izvođene su u više od 50 zemalja Evrope i sveta. O njima su pisali najveći domaći i inostrani znalci dramske umetnosti, među kojima i režiser Boro Drašković, takođe gost ovogodišnje Festivala. Jordan Plevneša je redovni član Evropske akademije nauka, umetnosti i književnosti sa sedištem u Parizu. Dobitnik je nagrade ,,Studentski zbor“, nagrade za najbolji dramski tekst 23. Međunarodnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu, vanredne nagrade ,,Sterijinog pozorja“, Međunarodne nagrade za književni opus, kao i mnogih drugih međunarodnih književnih i pozorišnih priznanja.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić uručio je Jordanu Plevnešu plaketu Festivala i statuetu Zorana Radmilovića, a Bori Draškoviću statuetu Radmilovića. Plevneš je Bori Draškoviću poklonio svoju knjigu „Izbor drama“, a Vladimiru Đuričiću izdanje Francuske akademije umetnosti od koje je dobio Gran pri za životno delo.

Prethodni članci