Jedna od najstarijih manifestacija narodnog stvaralaštva 37. Sabor frulaša održan u Grljanu

37. Sabor frulaša održan u Grljanu kod Zaječara

U Grljanu, kod Zaječara, održan je 37. Sabora frulaša, jedna od najstarijih manifestacija narodnog stvaralaštva u Srbiji, na kojoj se organizuje takmičenje na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima.

Sabor je održan dva dana, a pretfestivalske večeri nastupili su KUD-ovi iz: Vražogrnca, Halova, Zvezdana, Gradskova, Koprivnice i Gamzigrada. Kulturno-umetničkom programu predhodio je veliki defile učesnika kroz selo.

Učesnike programa i veliki broj posetilaca manifestacije pozdravila je Elena Matković, gradska većnica za kulturu.

Druge večeri, učesnici ovog sabora takmičili su se na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima: frula, okarina, duduk, gajde, kaval, dvojnice i klanet, u dve kategorije: do 16 godina i od 16 godina.

“Majstorsko pismo”, nagrada koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju instumentalne tradicije Srbije na Saboru frulaša u Grljanu, dodeljeno je Žarku Stojkoviću iz Bogovine, osamdesetpetogodišnjem majstoru frule, koji je svojim nastupom oduševio ne samo žiri koji mu je dodelio nagradu, već i publiku.

U kategoriji učesnika starijih od 16 godina, najbolji frulaš Sabora je Miloš Jonović iz Boljevca, najbolji dudučar je Aleksandar Kulić iz Sumrakovca, a nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Danilu Stepanoviću iz Vlaola kod Majdanpeka. U kategoriji učesnika do 16 godina, nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Vuku Drenovcu iz Jovanovca kod Kragujevca, a nagrada za najbolje odsviranu pesmu dodeljena je Minji Gergić iz Brestovca kod Bora.

Najbolji frulaš ovogodišnjeg Sabora Miloš Jonović iz Boljevca, počeo je da svira frulu sa 10 godina.

„Počeo sam sa lokalnim folklorom, jedan stariji frulaš mi je pokazao kako se svira i tako sam i ja počeo po malo. Ovo je prvi put da sam osvojio neko prvo mesto, inače imam još osvojenih nagrada za sviranje na fruli. Veoma mi je značajno, jer nagrade pokazuju da se trud isplatio“, kaže Jonović.

Odluke o nagradama doneo je tročlani žiri sastavu: etnomuzikolog Aleksandra Todorović Rašković – predsednik; etnokoreolog Zoran Katić – član i koreograf Nemanja Grbić – član.

„Manifestacija koja ovoliko traje u kontinuitetu, koja ima za cilj očuvanje materijalnog i nematerijalnog muzičkog naselđa, koja okuplja instrumentaliste iz cele Srbije i šire, i te kako ima šta da pokaže i ovo je idealna prilika da se okupe i mladi ljudi i instrumentalisti koji svojim izvođenjem mogu da pokažu na kom nivou se nalazi naša instrumentalna tradicija“, rekla je etnomuzikolog Aleksandra Todorović.

U revijalnom delu programa druge večeri nastupili su: pevač tradicionalnih pesama iz Grljana Ljubinko Todorović, GFA „ZO-RA“ iz Zaječara, KUD „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i KUD „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao i frulaši Stojan Nikolić iz Velikog izvora i Gradimir Stamenković iz Negotina.

„Ove godine nastupilo je više takmičara iz Zaječara, Bora, Negotina, Boljevca, Kragujevca, Majdanpeka, Žagubice i Knjaževca. Svi su se oni takmičali na tradicionalnim narodnim instrumentima. Selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije predložiće da neki takmičari nastupe na saborima narodnog stvaralaštva u Topoli i Gornjem Milanovcu. Sabor frulaša jedan je od najznačajnih smotri koje se bave očuvanjem kulture i tradicije“, istakla je Biljana Glišić, pomoćnica direktora Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar.

Organizator ovog sabora je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci