U eko kampu „Kalavat“ u Vrtovcu na Staroj planini 28 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije

„Dečiji centar“ Zaječar u okviru „ERASMUS + programa“ uz podršku Tempus fondacije realizuje projekat „Balkanity“.

U eko kampu „Kalavat“ u Vrtovcu na Staroj planini od 1. do 12. avgusta 2022. boravi 28 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Neposredna razmena mladih sa Zapadnog Balkana jedan je od najefikasnijih načina da se uključe, povežu i osnaže mladi iz regiona.

„Kroz interkulturalnu razmenu i dijalog zasnovan na praktičnom istraživanju kulturne baštine Zapadnog Balkana, na način koji aktivno uključuje lokalnu zajednicu u kojoj se odvija razmena, mladi stiču iskustvo neformalnog učenja kroz život i rad. Daleko od urbane sredine oni prolaze kroz niz edukativnih radionica i praktičnu obuku u izradi ručnih radova (pletenje, kukičanje,slikanje na platnu)“, poruluju iz „Dečijeg centra“ Zaječar.

Njihove učiteljice, starije meštanke iz Vrtovca, sa njima dele i svoja životna iskustva i samu kulturu svog vremena.

„Najjači utisak koji sam imao jeste bio od baka koje su nas učile da predemo. Drago mi je da sam imao priliku da naučim neke nove stvari i čujem njihove priče“, rekao je Bogdan Miljković student Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Velida Arnauntović, studentkinja Ekonomije i menadžmenta na Univerzitetu u Sarajevu, rekla je da je za nju najveći utisak ovog projekta to što mladi ljudi danas ne čuvaju neke tradicionalne vrednosti svoje kulture.

„Mladi danas ne znaju ni šta je vreteno, a kamo li kako se prede. Izuzetno mi je drago što sam imala priliku da naučim kako su to naše bake prele i radile“, zaključila je Arnauntović.

Za Radeta Micova, srednjoškolca iz Skoplja, je najvažnije to da ima priliku da upozna nove ljude i razmeni iskustva.

„Meni je najvažnije što imam priliku da upoznam vršnjake iz regiona, da steknem nova prijateljstva i jednostavno se družim sa ljudima, a uz to dosta toga i naučim. Voleo bih da se više mladih uključi u ovakve stvari“, rekao je Micov.

„Život u prirodi mi je ovde najvažniji, zato što ja to u svom okruženju nemam. Druga stvar je svakako različita kultura i različite nacionalnosti. Svi ovde su dosta drugačiji od moje okoline, što mi je jako drago, novo i lepo“, kaže Ivana Tucak – Roguljić, studentkinja matematike iz Osjeka.

Jedna od najvažnijih stvari je i ta da su neki od učesnika/ca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedva čekali ovogodišnji kamp, zahvaljujući utiscima koje su poneli sa prošlogodišnjeg kampa u Vrtovcu.

Prethodni članci