Koncert etno grupe „Iskon“ u ponedeljak u Zaječaru

Концерт групе „Искон” у Зајечару

Koncert etno grupe „Iskon“ iz Subotice biće održan pored Hrama rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru, u ponedeljak 25. aprila 2022.

Ovu etno grupu je 2001. godine osnovala grupa studenata i mladih ljudi, koji su želeli da izvornu muziku sačuvaju od zaborava, ali i da je kroz nove i originalne aranžmane približe današnjoj publici.

Osnovu muzike čine bogati muzički stilovi Balkana, specifični i upečatljivi ženski glasovi i sviranje na tradicionalnim instrumentima. Za dvadeset godina postojanja grupa je nastupala na brojnim festivalima u Mađarskoj, Rusiji, Grčkoj, Francuskoj, Turskoj, Švajcarskoj, BiH, ali i na festivalima i manifestacijama širom Srbije. Od poslednjih koncertnih aktivnosti izdvaja se koncert pod nazivom „Muzika od Iskona“ u organizaciji Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, celovečernji koncert u Golupcu u organizaciji Turističke organizacije Golubac, koncert u okviru manifestacije „Muzička bašta“ u Grockoj, te koncert održan na Letnjoj pozornici na Paliću povodom 20 godina postojanja grupe „Iskon“.

Grupa „Iskon“ danas nastupa u sledećem sastavu: Milanka Nastasović – vokal; Olja Njaradi – vokal; Dejan Anđelović – frule, tarabuka; Nebojša Brdarić – frule, kaval, jermenski duduk; Filip Jović Vujaković – klarinet, gajde; David Antunić – makedonska tambura, saz, violina; Nikola Birač – čalgija, tamburaško čelo; Ognjen Šućur – tapan.

Početak koncerta je u 19:30 sati.

Prethodni članci