Koncert pijaniste Vladimira Miloševića u petak u Zaječaru

U sali Osnovne muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ u Zaječaru u petak 10. decembra 2021. godine održaće koncert pijanista Vladimir Milošević. Koncert je deo projekta ,,Klavir i balet“ koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Projektom je obuhvaćeno pet gradova. Zaječar je peti grad gde će pijanista Vladimir Milošević da nastupi sa ovim programom. Početak je u 19 sati a ulaz je besplatan za publiku uz pridržavanje svih epidemioloških mera.

Program:
Čajkovski – Pletnjov: Koncertna svita iz baleta Krcko Oraščić
March, Dance of Sugar-Plum Fairy, Tarantella Intermezzo, Trepak (Russian dance), Chinese dance Andante maestoso
Stravinski – Agosti: Žar ptica
Danse infernale, Berceuse Finale
Moris Ravel: Kuprenov grob
Prelude, Fugue, Forlane, Rigaudon, Menuet, Toccata
Valcer (La Valse)

Najistaknutiji pijanista svoje generacije Vladimir Milošević, stekao je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković, a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji Incontri col Maestro u Imoli (Italija) u klasama Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa, i u Parizu na Ecole Normale de Musique.

Proglašen je umetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates) nakon čega je nastupio sa Simfonijskim orkestrom NYCA u koncertnoj dvorani Merkin hall u Njujorku, izvodeći Prvi klavirski koncert u be-molu P. I. Čajkovskog.

Nastupao je na festivalima širom Evrope i sveta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas. Kao pobednik konkursa
„Concerti in Villa“ u Vićenci (Italija) debitovao je u čuvenoj dvorani Carnegie hall u Njujorku. Koncertirao je širom Južnoafričke republike: Kejptaun, Johanesburg, Durban, Blumfontein, Port Elizabet, kao i u Australiji: Sidnej, Kanbera i Melburn.

Nedavno je kao Schwartz Artist-in-Residence gostovao na Univerzitetu Emory u Atlanti (SAD), gde je održao masterklas i resital, kao i u Kini na Konzervatorijumu za muziku Zhejiang u gradu Hangžou. Takođe, bio je i predavač na festivalu Global Summer Institute of Music gde je pored masterklasa nastupao solo i na koncertima kamerne muzike u Ričmondu i u Kennedy centru u Vašingtonu (SAD).

Redovno nastupa i kao kamerni muzičar sa eminentnim solistima, kao što su Stefan Milenković, Dragan Đorđević, Roman Simović, Dmitri Prokofjev, Janoš Balint, Dejan Gavrić, na festivalima u Rusiji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Srbiji. Sa Stefanom Milenkovićem je imao zapažene nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, kao i nedavno na festivalu Arsana u Ptuju (Slovenija) i festivalu Ohridsko leto u Ohridu (Severna Makedonija). Sa francuskim pijanistima Mišel Dalbertoom i Žan Bernar Pomijeom i Simfonijskim orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižim festivalima u Renu i Lilu.

Nastupao je sa Filharmonijama iz Kejptauna i Johanesburga, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, KwaZulu Natal filharmonijom iz Durbana Orkestrom praške opere, Simfonijskim orkestrom Teatra Olimpico, Simfonijskim orkestrom grada Volongonga, Pomorskom Filharmonijom, Kamernim orkestrom „Dušan Skovran“, Simfonijskim orkestrom Camerata Serbica.

Dobitnik je više prestižnih nagrada na konkursima u Poljskoj, SAD- u, Australiji, Italiji, Francuskoj. Snimao je za radio i TV kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu, itd. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju redovnog profesora.

Prethodni članci