Koncertom dua „Blue sonos“ sinoć je nastavljeno “Zaječarsko muzičko proleće”

“Zaječarsko muzičko proleće” nastavljeno je sinoć u dvorištu Pozorišnog muzeja u Zaječaru koncertom dua „Blue sonos“ koji čine direktor zaječarske muzičke škole i profesor gitare Milan Mitić i profesor harmonike Dušan Đorđević. Dvojica vrsnih muzičara izvodili su kompozicije sa autorskog albuma dua „Blue sonos“, uz brojne improvizacije.

Milan Mitić, rođen je u Nišu 1970 godine. Srednju muzičku školu i akademiju, završio je u Beogradu u kladi prof. Vere Ogrizović. Prvi je diplomirani gitarista u Srbiji, koji nije rođen u Beogradu. Pedagogijom se bavi od 1993 godine. Radio je deset godina u beogradskim školama, Đorđević, Lisinski i Jenko. Na preporuku muz. akademije u Beogradu, otvorio je odsek gitare u srednjoj školi Kragujevcu i Nišu, gde je odškolovao sadašnjih 15 profesora gitare. Osvojio je preko 200 nagrada sa svojim učenicima na međunarodnim i domaćim takmičenjima. Svih ovih godina, kontinuirano se bavi i koncertnom delatnošću. Održao je preko 300 koncerata klasične muzike u Evropi i našoj zemlji, kao solista i u raznim duetima sa poznatim imenima. Nastupao je i na poznatim svetskim festivalima klasične muzike u Grčkoj, Italiji, Španiji (Palma De Majorca-DEIA festival), Sloveniji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj. Bavi se i izdavaštvom. Izdao je 15 je knjiga,  koje su u prodaji na amazon.com, za američku kuću Createspace. Stotine njegovih pojedinačnih aranžmana, prodaje se i na najposecenijem digitalnom sajtu Sheetmusic. Takođe je snimio i oko 20 autorskih CD a, koji se emituju na svim velikim svetskim platformama, poput Apple, iTunes, Spotify, Deezer…. Od nedavno radi u Muzičkoj školi u Zaječaru kao profesor klasične gitare. Već je sa svojim učenicima osvojio više nagrada, na takmičenjima u Srbiji. Polovinom septembra postavljen je za v.d. direktora škole.

Milan Mitić

Dušan Đorđević je rođen u Zaječaru 1992 godine. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u svom rodnom gradu u klasi prof. Jelene Srbinoske. Dalje muzičko obrazovanje nastavlja u Кragujevcu u srednjoj muzičkoj školi. Osnovne i master studije završio je na Filološko-umetničkom fakultetu. Učestvovao je na mnogobrojnim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu među kojima se izdvajaju: Akordeon art (Sarajevo) 2010. – Prva nagrada Zvezdane staze (Кragujevac) 2009 – Prva nagrada Dani harmonike (Smederevo) 2007, 2009 – Prva nagrada,Meh fest (Beograd) 2015 – Prva nagrada, Svetski Trofej (Кina), kategorija master – 2. mesto, 2022, Birmingham international music competition (Birnimgem) – 1. Mesto, 2022 Akorder (Instanbul, Turska) – laureat takmičenja, 2022. Sa kamernim sastavom bio je laureat takmičenja „Donne in musica“ (Кragujevac) 2014. godine.

Dušan Đorđević

Pedagošku karijeru započinje septembra 2016. godine u muzičkoj školi ,,StevanMokranjac“ u Zaječaru. Njagovi učenici su do sada osvijili preko 30 nagrada naregionalnim, republičkim, međunarodnim takmičenjima

Prethodni članci