Manifestacija 10. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha održana u Dubočanu

10. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha u Dubočanu

U Dubočanu, kod Zaječara, održan je manifestacija 10. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha, u organizaciji Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Turističke organizacije grada Zaječara i Mesne zajednice Dubočane, pod pokroviteljstvom grada Zaječara.

Manifestaciju je otvorila Elena Matković, gradska većnica za kulturu u Zaječaru. 

„Nikad bogatije kulturno leto u gradu Zaječaru i nikad više manifestacija u zaječarskim selima, jer od zaborava čuvaju običaje, tradiciju i našu istoriju. Ponosni smo na jubilarni 10. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha i želim vam da ova manifestacija traje još dugo godina i da bude više učesnika, a lokalna samouprava će uvek stati iza svakog okupljanja i svakog sabora koji čuva duh jednog naroda“, kazala je Matković.

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD-ovi iz Dubočana, Halova, Gradskova, Gamzigrada, Rgotine, Koprivnice, „Penzioner“ iz Zaječara, kao i gosti iz Neresnice kod Požarevca i Luke kod Bora.

Na 10. Balkanskom festivalu tradicionalne kulture Vlaha, tokom dana organizovano je takmičenje u kuvanju gulaša. Žiri u sastavu Nebojša Rkulović, Boban Žikić i Snežana Šainović, doneo je odluku da je najbolji gulaš skuvala ekipa „Lovci” iz Dubočana. Drugo mesto osvojila je Violeta Brodić Dobrosavljević, a treće Bojan Pavlović.

Manifestacija je prekinuta pred kraj, zbog smrtnog slučaja.

Prethodni članci