Manifestacija 9. „Ivanjdanski sabor“ održana u Rgotini

U prepunoj porti crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Rgotini kod Zaječara, uspešno je organizovana manifestacija 9. „Ivanjdanski sabor“.

Učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Rgotine, Zvezdana, Halova, Gamzigrada i Dubočana.

Organizovan je izbor „Najlepšeg Ivanjdanskog venčića”, koji simbolizuje Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja, preteče i proroka, na kome je učestvovao 21 takmičar. Žiri u sastavu dr etnologije i antropologije Miloš Matić i etnolog Suzana Antić, odlučio je da za najlepši venčić sabora proglasi rukotvorinu Mie Đorđević iz KUD-a „Zoran Gajić” iz Rgotine. Drugo mesto osvojila je Ana Milenković iz KUD-a „Graničar” iz Halova, a treće Ena Nikolić, takođe iz KUD-a sela domaćina

„Ivanjdanski sabor” otvorila je Biljana Glišić, pomoćnica direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

„Grad Zaječar nastoji da, nakon dve godine pauze zbog korona virusa, nadoknadi manifestacije koje su vrlo značajne za zaječarska sela, jer čuvaju kulturu i tradiciju ovog kraja. Čestitam vam zavetinu Ivanjdan i želim vam puno uspeha u daljem radu“, kazala je Glišić.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa Mesnom zajednicom Rgotina, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci