U Gradskoj upravi Zaječar održane radionice za radnike u turističkom sektoru

U Gradskoj upravi Zaječar održana je radionica “Edukacija i obuka ljudskih resursa u turizmu Republike Srbije”, kao i obuka „Primena zdravstveno – higijenskih mera u objektima turističko – ugostiteljstkog sektora – nova normalnost“. Radionica i obuka namenjeni su za radnike u turizmu.

“Edukacija i obuka ljudskih resursa u turizmu Republike Srbije” održana je u okviru programa koji sprovodi Nacionalna turistička organizacija Srbije, a u okviru projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, uz partnerstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. 

Svrha je podrška turističkim organizacijama kako bi unapredili turističke proizvode i destinacije. Kada smo započelu saradnju sa Tursitičkom organizacijom Srbije, prošle godine realizovano je 30 radionica na 20 destinacija, a učestvovalo je 80 turističkih organizacija, 920 učesnika se odazvalo“, poručila je Maja Simonović, projektni menadžer Centra za istraživanje i studije turizma.

Turistički radnici imali su i obuku „Primena zdravstveno – higijenskih mera u objektima turističko – ugostiteljstkog sektora – nova normalnost“, a nakon završene obuke polaznici su dobili sertifikate kao potvrdu da su osposobljeni za prihvat gostiju u uslovima posle pandemije korona virusa.

„Bezbednost hrane i gostiju i čistoća su imperativ ukoliko želimo da budemo konkurentni i na domaćem, ali i na inostranom tržištu. Zadatak projekta je da oko osam hiljada radnika prođe obuku i upozna se sa zdravstveno-higijenskim merama i pripremi za post-kovid period. Razvili smo koncept koji jasno definiše šta radi menadžment jednog hotela ili privatog restorana, kulturne institucije, šta radi recepcija, učimo ljude kako da povećaju nivo higijene na maksimum kako bi se obezbedilo da svaka soba bude dezinfikovana. Do sada je 7.500 radnika prošlo obuku“, rekao je profesor Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije.

„Grad Zaječar je prepoznao svoje turističke ponude kao jedan od pravaca i mogućnosti da se razvija. Drago mi je što su u ovolikom velikom broju došli turistički radnici na ove radionice, jer je to pokazatelj ozbiljnog rada i napretka u turizmu na teritoriji grada Zaječara“, istakao je Vladimir Videnović, zamenik gradonačelnika Zaječara.

Turistička organizacija grada Zaječara, u saradnji sa lokalnom samoupravom i resornim Ministarstvom, potrudili su se da radionica i obuka budu realizovane na visokom nivou.

„Organizovane su dve vrste radionica, a i jedna i druga radionica su usmerene pružaocima usluga privatnog smeštaja, kao i ljudima koji su zaposleni u hotelima, restoranima, kulturnim centrima, bibliotekama, muzejima, kao i za one ljude koji rade u lokalnim samoupravama na poslovima kategorizacije hotela. Održana je obuka u okviru programa edukacija ljudskih resursa koja omogućava ljudima iz turističkog sektora da se edukuju kako bi bili što bolji u poslovima kojima se bave. Što se tiče druge radionice, iz šeme sertifikata ‘Čisto i sigurno’ odrađena je obuka za sve pružaoce turističkih usluga i ugostiteljskih radnika radi razvijanja zdravstveno-bezbednosnih protokola, kako bi mogli da primenjuju ove protokole radi sprečavanja širenja virusa u turističkim objektima“, istakla je Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije grada Zaječara.

„Cilj ovih edukacija je da saznamo nešto novo, ali i da razmenimo iskustva i da čujemo vas direktno sa terena i da čujemo sugestije“, kaže Ivan Vuković.

Iz Turističke organizacije grada Zaječara poručuju da su u planu još sličnih radionica.

Prethodni članci