Manifestacija „Muzeji za 10“ i u Narodnom muzeju „Zaječar“ do 19. maja

Narodni muzej „Zaječar“ i ove godine, po deveti put, uzeo je učešće u manifestaciji „Muzeji za 10“ koja će biti održana od 15. do 19. maja 2023.

Tema ovogodišnje Manifestacije nosi naziv „MUZEJI, ODRŽIVOST I BLAGOSTANjE“.

Program manifestacije:

  • utorak, 16. maj 2023. u 19:00 sati, Galerija Radul begovog konaka u Zaječaru, izložba: „DUGMAD“ (iz privatnih kolekcija, Udruženje žena sela Nikoličevo).
  • petak, 19. maj 2023. u 19:00 sati, Galerija Narodnog muzeja „Zaječar“, izložba: „IZ OPUSA – SLIKARSTVO DRAGOSLAVA ŽIVKOVIĆA“ iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac, Narodnog muzeja „Zaječar“ i privatnih kolekcija.

Muzeji su ključni faktori koji doprinose dobrobiti i održivom razvoju naših zajednica. Kao institucije od poverenja i važni činioci u našem zajedničkom društvenom tkivu, one su na jedinstvenoj poziciji da podstaknu pozitivne promene. Postoji mnogo načina na koje muzeji mogu doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja od podrške klimatskim akcijama i negovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Tokom trajanja Manifestacije, ulaz će biti BESPLATAN za pojedinačne i neorganizovane grupne posete. Ulaz za školske ekskurzije i druge grupne posete organizovane preko turističkih agencija se naplaćuje.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Koordinator je Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Prethodni članci