ZZJZ „Timok“ Zaječar: Raspisan konkurs za izbor najboljeg literarnog sastava i likovnog rada na temu „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru raspisao je konkurs za izbor najboljeg literarnog sastava i likovnog rada na temu „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“.

Konkurs je raspisan povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se ove godine obeležava od od 15. do 21. maja 2023.

U okviru kampanje, organizuje se konkurs za izbor najboljih literarnih sastava i likovnih radova.

Konkurs je namenjen deci u vrtićima i učenicima osnovnih škola Zaječarskog i Borskog okruga.

Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno-vaspitni rad u vrtićima i osnovnim školama na temu oralnog zdravlja i edukuju deca o značaju i načinima očuvanja zdravlja usta i zuba, naročito u okviru porodice i uslovima koje ona omogućava.

Radovi se dostavljaju Zavodu za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, Odseku za promociju zdravlja, sa naznakom „Za konkurs XXXІІІ Nedelja zdravlja usta i zuba“, do 29. maja ove godine, lično ili na adresu: Sremska 13., 19000 Zaječar.

Likovni radovi bi trebalo da budu urađeni na papiru, u formatu bloka broj 5. Najbolji likovni i literarni radovi biće izabrani nagrađeni od strane Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar. Radovi se neće vraćati.

Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni, usne. Slogan kampanje „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“ ukazuje na značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh. Zbog toga, opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja koje se naglašavaju u okviru ove kampanje nisu usmerene samo na značaj održavanja adekvatne higijene i redovnih poseta stomatologu, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, bezbedno fizičko okruženje.

Prethodni članci