Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar dobila novi skener za digitalizaciju građe

Matična biblioteka "Svetozar Marković" Zaječar dobila novi skener za digitalizaciju građe

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara dobila je novi skener formata A3 plus za digitalizaciju građe. Skener je pristigao u ovu ustanovu zahvaljujući projektu kojim je zaječarska biblioteka konkurisala kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Vrednost projekta je 1.300.000 dinara, a najveći deo novca je dobijen iz Ministarstva kulture, dok je deo novca dala i lokalna samouprava Grada Zaječara.

„Biblioteka je kao i prethodnih godina i ove godine konkurisala kod Ministarstva kulture i informisanja RS i mogu da kažem da smo dobro prošli na ovogodišnjem konkursu. Mi smo sagledali potrebe ustanova kulture u Zaječarskom upravnom okrugu, sa sokobanjskom bibliotekom, knjaževačkom bibliotekom, zaječarskim Muzejom, Timočkom Eparhijom. Dobili smo podršku da konkurišemo sa ovim projektom. Na ovaj način ćemo rad u zaječarskoj biblioteci podići na jedan novi nivo. Do skenera smo došli zajedničkim radom i hvala svima koji su nam pomogli. Deo građe je već digitalizovan i ovo je samo nastavak tog posla. Sada će se raditi skenerom koji je mnogo operativniji i bolji softverski, pa će građa koju predstavimo biti mnogo boljeg kvaliteta. Građu ćemo predstaviiti na svom sajtu i mislim da ćemo svi biti ponosni. Inače, naša biblioteka je tokom ove godine dobro poslovala i pored svih nedaća sa kojima se svi susrećemo“, istakao je Boban Đorđević, direktor zaječarske biblioteke.

Đorđević je dodao da će pored ostale građe zaječarska biblioteka sačuvati i list „Timok“.

Zaječarska biblioteka će najpre digitalizovati građu iz Zavijačnog odeljenja, gde se nalazi preko tri hiljade knjiga. Pored njih biće digitalizovana i ostala bibliotečka građa kao što su: novine, plakati, fotografije, razglednice.

Rad na novom skeneru se razlikuje od rada na prethodnom, tako da će uskoro i lice koje radi na digitalizaciji otići na obuku na već sličnim skenerima.

Prethodni članci