Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar dobila novi skener za digitalizaciju građe

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara dobila je novi skener formata A3 plus za digitalizaciju građe. Skener je pristigao u ovu ustanovu zahvaljujući projektu kojim je zaječarska biblioteka konkurisala kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Vrednost projekta je 1.300.000 dinara, a najveći deo novca je dobijen iz Ministarstva kulture, dok je deo novca dala i lokalna samouprava Grada Zaječara.

„Biblioteka je kao i prethodnih godina i ove godine konkurisala kod Ministarstva kulture i informisanja RS i mogu da kažem da smo dobro prošli na ovogodišnjem konkursu. Mi smo sagledali potrebe ustanova kulture u Zaječarskom upravnom okrugu, sa sokobanjskom bibliotekom, knjaževačkom bibliotekom, zaječarskim Muzejom, Timočkom Eparhijom. Dobili smo podršku da konkurišemo sa ovim projektom. Na ovaj način ćemo rad u zaječarskoj biblioteci podići na jedan novi nivo. Do skenera smo došli zajedničkim radom i hvala svima koji su nam pomogli. Deo građe je već digitalizovan i ovo je samo nastavak tog posla. Sada će se raditi skenerom koji je mnogo operativniji i bolji softverski, pa će građa koju predstavimo biti mnogo boljeg kvaliteta. Građu ćemo predstaviiti na svom sajtu i mislim da ćemo svi biti ponosni. Inače, naša biblioteka je tokom ove godine dobro poslovala i pored svih nedaća sa kojima se svi susrećemo“, istakao je Boban Đorđević, direktor zaječarske biblioteke.

Đorđević je dodao da će pored ostale građe zaječarska biblioteka sačuvati i list „Timok“.

Zaječarska biblioteka će najpre digitalizovati građu iz Zavijačnog odeljenja, gde se nalazi preko tri hiljade knjiga. Pored njih biće digitalizovana i ostala bibliotečka građa kao što su: novine, plakati, fotografije, razglednice.

Rad na novom skeneru se razlikuje od rada na prethodnom, tako da će uskoro i lice koje radi na digitalizaciji otići na obuku na već sličnim skenerima.

Prethodni članci