Ministar Selaković uručio ugovore o samozapošljavanju i stručnoj praksi

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna socijalna pitanja Nikola Selaković posetio je grad Bor i tom prilikom u Gradskoj upravi uručio je ugovore o samozapošljavanju i stručnoj praksi u okviru mera aktivne politike zapošljavanja. U Gradskoj upravi Bor podeljeno je više od 50 ugovora, a ugovore su uručili ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković; direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Ministar Selaković je istakao da je ovaj događaj svojevrsna potvrda ozbiljne ekonomske i monetarne politike, ali i politike dugoročnog privrednog razvoja naše zemlje.

„Kada imate ovakve primere u jednom regionu gde imamo problem sa zapošljavanjem ljudi, ovaj primer je na čast i zadovoljstvo ne samo gradu Boru već čitavoj Srbiji. Ovaj događaj, po mnogo čemu, može poslužiti kao primer čitavom Balkanu i nama susednim državama. Sa aktuelnom prosečnom platom od više od 100 hiljada dinara i trenutno manje od dve i po hiljade nezaposlenih u gradu i 53 miliona dinara ovogodišnjih izdvajanja iz lokalnog budžeta za finansiranje mera zapošljavanja, Bor je po stopi privrednog rasta lider u Srbiji, ne računajući prestonicu“ kazao je ministar Selaković.

Grad Bor postao je prepoznatljiv u Srbiji po tome što iz lokalnog budžeta izdvaja ozbiljna finansijska sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja i samozapošljavanja.

„U odnosu na 2013. godinu broj nezaposlenih bio je nešto više od 6 hiljada dok je danas broj nezaposlenih lica na teritoriji grada Bora nešto više od dve hiljade. Ovakav rezultat postignut je zahvaljujući odgovornoj politici Republike Srbije, ali i politici na lokalu. Donete su odgovorne odluke, a dobar privredni rast u gradu rezultirao je smanjenjem broja nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovakvi rezultati napretka lokalne zajednice u Boru, pre svega u oblasti privrede i ekonomije su rezultat ozbiljne politike Srbije i dovođenja kompanije ‘Ziđin’ za strateškog partnera“, poručio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić na dodeli ugovora o samozapošljavanju i stručnoj praksi.

Na evidenciji Centra za socijalni rad u Boru, 2020. godine bilo je 1.298 građana, primalaca novčane socijalne pomoći, sada je taj broj 1098. To znači da je za 15,5% smanjen broj korisnika ove socijalne usluge.

Prethodni članci