Mladi i aktivizam: Troje muralista oslikavaju fasade Zaječara

I ove godine Outhide festival nastavlja da oslikava fasade grada, u sredu 24. maja u Zaječaru počinje oslikavanje murala od strane dvoje domaćih i jednog bugarskog umetnika – Vuka Đurića Enda, Zmaje i GLOW-a.

Endo i GLOW prvi put će se susresti na zidu; oslikaće jedan zajednički mural ali sa dve odvojene celine. Kako su srodni po stilskom izražaju, na njihovom muralu će preovlađivati likovnost u kompoziciji elemenata – biće sastavljen od apstraktnih, geometrijskih oblika. Zmaja će u Zaječaru oslikati samostalni mural sa tematikom egzotike – pejzaža u džungli, u kom je neizostavan naravno tigar.

Nakon ova dva murala, tokom prve polovine juna oslikaće se i drugi deo u selu Avramica, gde će host biti mladi travar Dušan Zdravković a mural će izraditi Ivan Andrijašević Fokus. Celokupan projekat je idejno osmislio i realizovao festival Outhide, a u okviru Fondacije Jelena Šantić. Kroz ovaj konkurs, a u okviru Omladinskog kulturnog fonda, pruža se podrška aktivnostima lokalnih omladinskih kreativnih inicijativa u opštinama i gradovima Srbije koje rade na unapređenju položaja građana i građanki, kao i na razvoju svojih zajednica (u Zapadnoj Bačkoj, Šumadiji, Jugoistočnoj Srbiji i Istočnoj Srbiji).

Konkurs se realizuje kroz projekat „Rural u rekonstrukciji– mladi kreativci u akciji“, koji je finansiran u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa relevantnim ministarstvom za omladinu Republike Srbije.

Vuk Đurić Endo fakultet je završio u Kosovskoj Mitrovici, bazu našao u Čačku, a slika po celom svetu – Portugaliji, Vijetnamu, itd. Jedan je od suosnivača festivala murala Dani urbane kulture i muzičkog festivala Uzlet u Čačku.

GLOW je rođen i odrastao na ulicama Sofije u Bugarskoj. Njegov rad je snažno usađen u urbano okruženje i pozitivnu transformaciju javnog prostora. Grafite je počeo da crta početkom 2000-ih koji su polako oblikovali njegov lični apstraktni jezik i prepoznatljiv stil zasnovan na smelim kompozicijama, živim bojama i geometrijskom toku.

Zmaja je mlada muralistkinja i vizuelna umetnica iz Čačka. Rođena je i odrasla u Kanadi, a studije je završila u Sijetlu. Objavila je knjigu ilustracija Kod nas se kaže / We tand to say, skup svakidašnjih fraza sa Balkana.

Prethodni članci