Održana “Molitva pod Midžorom” u Balta Berilovcu

“Molitva pod Midžorom”, 23. Etno festival, održan je minulog vikenda u knjaževačkom selu Balta Berilovac, u podnožju Stare planine.

Manifestaciju su otpočela deca nadmetanjem u Čobanskim igrama. Plasman u ovoj kategoriji je sledeći: na trećem mestu je KUD “Trešnjevica”, na drugom OŠ “Vuk Karadžić”, a na prvom mestu OŠ “Dubrava”. Učenici dve osnovne škole iz Knjaževca “Dubrava” i “Vuk Karadžić” nagrađeni su i za doprinos u prezentaciji starih zanata.

Specijalni gost i predsednik žirija koji je ocenjivao takmičare u kategorijama starinska trpeza, individualna i grupna, najbolji sir, najbolji belmuž i najbolja jagnjeća čorba, bio je Hadži Saša Mišić, poznati „Pakleni kuvar“ koji je, zajedno sa Željkom Mitićem i Marjanom Mitić ocenjivao gastronomske specijalitete.

Najbolju starinsku trpezu u grupnoj kategoriji pripremilo je Udruženje penzionera grada Pirota, dok je u individualnoj prvo mesto osvojila Daliborka Jovanović. Najbolji sir izložio je manastir Sukovo, najbolji belmuž Udruženje “Svarog”, a najbolju jagnjeću čorbu pripremio je Aktiv žena “Svrljig”.

U kulturno-umetničkom programu nastupila je Danica Krstić, a pored brojnih izlagača, posetioci su imali priliku da vide i izložbu starih zanata koju je pripremila Turistička organizacija opštine Knjaževac u saradnji sa Udruženjem “Izvor”.

Najbolji suvenir dolazi iz Udruženja MS iz Knjaževca, u kategoriji starih zanata prvo mesto osvojilo je Udruženje za negovanje tradicije “Izvor”, a u kategoriji lekovito bilje i proizvodi od šumskih plodova prvo mesto osvojila je “Šinkina teglica”.

Oko 40 izlagača i oko hiljadu posetilaca uživali su na tradicionalnoj manifestaciji “Molitva pod Midžorom” koja je jedna od najznačajnijih u ovom delu Srbije, a svakako je i posebna atrakcija opštine Knjaževac.

Prethodni članci