„Mladi u pokretu”: Učenici iz Timočke Krajine i regiona predstavili svoje projekte u Zaječaru

„Mladi u pokretu”: Učenici iz Timočke Krajine i regiona predstavili svoje projekte u Zaječaru

„Zaječarska inicijativa” organizovala je vikend seminar za preko dvadeset učenika koji su se prijavili za program „Mladi u pokretu”, tokom prethodnog vikenda u prostorijama hotela „Srbija TIS” u Zaječaru.

Srednjoškolci iz Zaječara, Paraćina, Boljevca, Bora i Sokobanje su predstavili projekte koje su osmislili u okviru ovog programa.

Mladi iz regiona su kao problem među svojim vršnjacima naveli nezainteresovanost za političke procese, apatiju, vršnjačko nasilje, diskriminaciju, neinformisanost, te se većina njihovih ideja tiče pružanja dodatnog obrazovanja vršnjacima, podsticanja kritičkog mišljenja i njihovog aktiviranja u društvenim procesima kroz različite radionice, javne časove, predstave i druge javne i medijske aktivnosti.

Neki od đačkih parlamenata su, nakon upoznavanja i dvodnenog druženja sa vršnjacima, dogovorili saradnju i zajedničku realizaciju projekata, pa će učenici iz borske gimnazije „Bora Stanković” i sokobanjske SŠ „Branislav Nušić” posetiti jedni druge, dok će đaci iz borske Ekonomsko-trgovinske škole obići Zaječar, kako bi se upoznali sa radom zaječarskih učeničkih parlamenata, kao i sa nasleđem Nikole Pašića.

U okviru programa „Mladi u pokretu”, podržani parlamenti dobijaju maksimalni iznos od 700 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti za aktivnosti koje sami osmišljaju i realizuju. Do sada je kroz program „Mladi u pokretu” podržano preko 80 projekata školskih parlamenata koji su omogućili mladima da učine nešto dobro u svojoj školi i zajednici, kao i da steknu znanja u vezi sa temama kao što su demokratija, aktivizam, ljudska prava i drugo.

ZImanov program malih donacija realizuje „Zaječarska inicijativa” u saradnji sa Fondacijom „Iskorak”, uz podršku National Endowment for Democracy.

Prethodni članci