Mlađi osnovci se vraćaju u škole, ostali po kombinovanom modelu

Tim za škole doneo je danas odluku da učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola od 24. januara nastavu pohađaju neposredno, dok će đaci od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu, podeljeni u dve grupe. Za učenike srednjih škola nastava će se takođe odvijati prema kombinovanom modelu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu. Resorni ministar Branko Ružić rekao je da je takva odluka doneta nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija, te da je u ovom trenutku to najbolje rešenje i za učenike i zaposlene.

On je naveo i da je važno da se održi kontinuitet nastavnog procesa, uz poštovanje svih epidemioloških mera i dodao da će Tim za škole i dalje pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou. Kako je saopštilo Ministarstvo, tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i druge koji se nađu u tom prostoru. Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene, a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van. Ističu da je posebno važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina, bio je 3.074 (0,4 odsto) obolelih. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih kovid slučajeva u istom periodu iznosio je 2,8 odsto.

Izvor: politika.rs

Prethodni članci