Pod blagoslovom SPC, danas je u Zaječaru održana tradicionalna duhovno-sportska manifestacija plivanje za Časni krst

Pod blagoslovom SPC, danas je na Crnom Timoku u Zaječaru, održana tradicionalna duhovno-sportska manifestacija plivanje za Časni krst. Najbrži je bio tridesetogodišnji zaječarac Vladimir Bonović kome je Episkop timočki gospodin Ilarion čestitao i uručio pozlaćeni Časni krst. Pobedniku je i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić čestitao i uručio zlatnik i pobednički plašt. Na devetom Bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Zaječaru učestvovalo je 14 takmičara, a plivalo se na 30 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista koliko je imao kada se krstio.

„Mi se nalazimo u duhovnoj borbi i duhovnom ratu i to nas prati i pratiće nas do kraja sveta i veka. Borba i rat za istinu i pravdu Božju i za slobodu. Mi smo danas prisustvovali jednoj borbi, viteškoj, za Časni krst i slavu Božju, a jedan je dobio i posebno odličje, brat naš Vladimir Bonović iz Zaječara. Takođe, i svi ostali učesnici su od Boga blagosloveni, u ovaj dan kada su nebesa otvorena. Svi vi, braćo i sestre, učesnici ove litije, da budete blagosloveni sa vašim ukućanima. Neka nam svima bude na zdravlje, na radost i spasenje. Bog se javi na mnoge godine!“ poručio je Episkop timočki gospodin Ilarion.

U plivanju za Časni krst u Zaječaru, osim Vladimira Bonovića, takmičili su se i Aleksandar Milivojević, Nikola Banković, Aleksandar Nikolić, Nikola Milenković, Nemanja Trifunović, Milan Lazukić, Ilija Jeftić, Stefan Žikić, Nemanja Cvetković, Predrag Vukićević, Pavle Mihailović, Ivan Živadinović i Nemanja Veselinović iz Zaječara.

Plivanju je prethodila Sveta Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, kao i veliko vodoosvećenje u porti zaječarske crkve. Nakon velikog vodoosvećenja, održana je svečana litija, koja se kretala od Saborne crkve kroz centar Zaječara do Popove plaže.

Prethodni članci