Nadežda Petrović u središtu Muzejskog teatra

U prepunomm Pozorišnom muzeju u Zaječaru je , u okviru pratećeg programa  6. Festivala malih pozorišnih formi, otvorena izložba autorke Dušanke Botunjac i  izvedena monodrama Vesne Stanković u kojoj igra glumica zaječarskog pozorišta Marija Stanković, pod zajedničkim nazivom „Nadežda Petrović – život kao ljubav na delu“. Istoričarka umetnosti Marija Simonović na početku programa je rekla da je od osnivanja Pozorišnog muzeja postojala želja da se u tom prostoru predstavi muzejski teatar kao predivna forma komukiacije sa muzejskom publikom i da se ta želja ostvarila danas zahvaljujući saradnji sa  Muzejem Krajine  i Kolom Srpskih sestara iz Negotina.

Autorka izložbe, diplomirana slikarka Dušanka Botunjac istakla je da su izložba i monodrama nastale u cilju obeleževanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović i 120 godina od osnivanja Kola srpskih sestara ali da je htela nešto drugačiji pristup od uobičajenog. “Želela sam da Nadeždu Petrović predstavim, ne samo kao slikarku već i kao jednog od osnivača Kola srpskih sestara, kao  borca za ženska prava i velikog humanitarca. Kao ženu koja je pored svog obrazovanja, poznavanja nekoliko stranih jezika, slikarstva, fotografije, svoj život posvetila humanitarnom i patriotskom tako da  je i umrla u valjevskoj bolnici od posledica zaražavanja tifusom”, istakla je Botunjac. Scenario za monodramu napisala je Vesna Stanković, profesorka srpskog jezika i književnosti, direktorka Muzeja Krajine i  predsednica Kola srpskih sestara u Negotinu, koristeći arhivsku građu i izvlačeći ono što je suštinski bitno i zanimljivo.

“Monodrama je bazirana na  istorijskim podatcima ali ima tu i lirskih elemanata koji su bazirani na pismima koja je Nadežda Petrović pisala roditeljima i rodbini. Ima tu, naravno i umetničke slobode ali sve je u okviru njenog stvarnog života sa željom da se prikaže ta velika žena koja je život dala ne samo slikarstvu nego i Srbiji ”, rekla je autorka. Kroz izložbu je monodramom vodila glumica zaječarskog pozorišta Marija Stanković, koja je svojom izvedbom duboko ganula publiku. Rođena je Negotinka , članica zaječarskog pozorišnog ansambla ima 27 godina, glumom se bavi od 2021. godine kada je završila master studije, a za svoju prvu monodramu kaže:

I za ovu ulogu, kao I za ostale,  pripremala sam se istraživanjem s tim što je ono mnogo veće i ozbiljnije   s obzirom na to da se radi o stvarnoj ličnosti, ženi koja je prava heroina . Ovo je drugo izvođenje moje prve monodrame i oba puta je baš emotivno prihvaćena. Više volim kad imam partnera na sceni ali ovaj način kada se šeta kroz publiku i nema klasične rampe, nema scene nego smo svi jedno, dovodi do toga da se mešaju energije i oseća se bliskost”. Zvukom gitare izvedbu je pratitio Mateja Vojvodanović.

Prethodni članci