Najbolji studenti nagrađeni na Svetosavskoj akademiji u Knjaževcu

Na Svetosavskoj akademiji, već treću godinu zaredom, Opština Knjaževac nagradila je najbolje studente stipendijama u okviru konkursa „Budućnost Knjaževca“.

U Domu kulture u Knjaževcu održana je Svetosavska akademija, a ove godine u okviru konkursa „Budućnost Knjaževca“, nagrađena su trideset i tri studenta. Jednokratna novčana pomoć u iznosu do 35 hiljada dinara dodeljena je talentovanim studentima sa prosečnom ocenom preko 9,00.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, nakon čega je uručio stipendije mladim nadama Knjaževca.

„Pored stipendija koje redovno dodeljujemo najboljim knjaževačkim studentima i učenicima, ne samo najboljim, već dodeljujemo stipendije i onima koji dolaze iz ugroženih porodica, onima koji su ostali bez jednog ili oba roditelja, onima koji boluju od nekih bolesti, onima koji imaju invaliditet, tako da se trudimo da sagledamo svako dete, a ne samo talentovanu decu. Više od 400 stipendija podelimo na godišnjem nivou u Knjaževcu, našim studentima i đacima. Tradicionalno, na Svetog Savu ovde smo nagradili više od trideset najboljih knjaževačkih studenata sa prosekom preko 9. Cilj je da ih bodrimo, da im čestitamo i da ih istaknemo kao primere dobre prakse drugoj deci, računajući da će makar jedan deo te dece kada završe svoje fakultete, postati budućnost Knjaževca“ istakao je Đokić.

U Domu kulture u Knjaževcu, Svetosavsku akademiju otvorili su Dečiji hor „Sveti Sava” i članovi Pevnice crkve Svetog Georgija, koji su izveli himnu Svetom Savi, pod rukovodstvom Jovane Damnjanović.

U ime svih nagrađenih studenata, veliku zahvalnost lokalnoj samoupravi na podršci izrazila je studentkinja Lana Jelenković.

„Zahvalila bih se u ime svih nagrađenih studenata i čestitam i slavu Svetog Savu. Mi smo dokaz da treba da se borite za sve u životu. Na ovaj način želim da podstaknem sve da se bore, da rade na sebi, da se obrazujete, jer ćete uz sve to doći do svog cilja“ kazala je Jelenković, koja se kao studentkinja ruskog jezika zahvalila i na ruskom.

Za ovaj svečani događaj, prigodno je besedio i protosinđel Zaharija Mitić, starešina manastira Svete Trojice i crkve Svetog Georgija u Knjaževcu.

„Mnogi od nas školovani su u godinama kada nisu održavane Svetosavske akademije, a sada živimo u veku kada mnogobrojne institucije, više onih u inostranstvu, nego u našoj zemlji, pokušavaju da otrgnu čoveka od čoveka kako bi ga oslobodili. Za njih hrišćanstvo predstavlja skup apstraktnih ciljeva i ideja. Hrišćanstvo i pravoslavlje su dokaz za postojanje Boga čoveka i Isusa Hrista, kao i postojanje Svetog Save koji nas je ovde okupio da se vidimo i čestitamo slavu i da zahvalimo Bogu, jer su u naše društvo došla neka vremena kada se proslavljaju vrednosti uprkos svim pritiscima“ rekao je, između ostalog, protosinđel Zaharija Mitić.

Svetosavskoj akademiji u Domu kulture u Knjaževcu prisustvovali su čelni ljudi opštine Knjaževac, sveštenstvo crkve Svetog Georgija, kao i mnogobrojni građani.

Prethodni članci