Najveće takmičenje u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ 21. septembra u Zaječaru

Najveće takmičenje u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ biće održano i ove godine. U toku devete sezone ovog gastronomskog karavana, takmičenje će biti održano i u Zaječaru, u sredu 21. septembra 2022.

Manifestacija će biti organizovana na Trgu oslobođenja.

Karavan „Izađi mi na teglu“ putuje iz grada u grad održavajući niz jednodnevnih manifestacija koje imaju za cilj pronalazak najboljeg recepta za ajvar u Srbiji.

Učesnicima će biti obezbeđeni svi uslovi za nadmetanje, jer organizatori karavana obezbeđuju kompletno opremljeni takmičarski štand, čuveni „Smederevac“, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. Na takmičarima je samo da ponesu svoj pribor za pripremanje ajvara.

Nakon završene osme sezone, karavan je obišao 190 gradova, napunio preko 40.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 900.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih osam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle.

Takmičenje „Izađi mi na teglu“ realizovano je pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, kao i brojnih sponzora.

Prethodni članci