Nakon 7 godina, čak dve predstave zaječarskog teatra na Festivalu „Joakim Vujić“

U zaječarskom pozorištu danas je održana konferencija za novinare, na kojoj je istaknuto da će zaječarsko pozorište učestvovati sa dve predstave na 57. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić“, koji će od 23 do 30. septembra biti održan u Leskovcu.

To su komadi „Bliži nebu“ autora i reditelja Željka Hubača i „Antigona“ Sofokla, u adaptaciji i režiji Nenada Todorovića koja je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. Prema rečima Vladimira Đuričića, direktora pozorišta „Zoran Radmilović“, uspeli su da u predhodnih nekoliko godina teatar vrate tamo gde pripada i izvedu ga iz ozbiljne produkcijske krize u koju je zapao što se tiče učešča na festivalima i rejtinga u zajednici profesionalnih pozorišta Srbije, pa će tako i na Festivalu „Joakim Vujić“ zaječarsko pozorište biti prisutno posle 7 godina. „Druga lepa vest je da je „Antigona“ uvršćena u zvaničnu selekciju pozorišnog festivala antičke drame „Viminacijum Fest“ na antičkom lokalitetu kod Kostolca, gde će biti odigrana 24.avgusta. Zaječarska premijera te predstave biće 22. avgusta na Romulijani, tako da ćemo ove godine očuvati našu priču predstavljanja antike na kasnoantičkom lokalitetu „Felix Romuliana“, a narednih godina planiramo da tamo obnovimo ili postavimo sasvim novi festival antičke drame. U godini jubileja mnogo šta nas je omelo da se predstavimo publici, ali nismo sedeli besposleni nego smo napravili iskorake na mnogim poljima. Jedan od tih je da smo od ove godine na „Sterijinom pozorju“ u Novom Sadu mi pokrovitelji i organizatori žirija za nagradu koja se dodeljuje za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“. Tu nagradu su nekad dodeljivale „Večernje novosti“, ali su odustale od nje. Mi smo preuzeli da dodeljujemo tu nagradu u dogovoru sa rukovodstvom „Sterijinog pozorja“, istakao je Đuričić.

Žiri u sastavu Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, Aleksandar Gajin, dramski umetnik i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar, odlučio je da nagradu „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru na 66. Sterijinom pozorju dodeli Minji Peković za ulogu Milje Bušatlije u predstavi „Кus petlić“ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta / Narodnog kazališta / Népszínhaz Subotica. „Ovo je veliki pomak za naše pozorište, pogotovo zato što to našu ustanovu neće ništa koštati. Obezbedili smo sponzore, a to su kompanije „Hajneken“ (zaječarsko) i „Tekijanka“. Nagrada će biti umetnička slika , rad slikara beogradskog „Ateljea 212“ Ljube Milunovića, koja će dobitnici biti uručena u matičnom pozorištu, u dogovoru sa rukovodstvom Sterijinog pozorja“, naglasio je Đuričić. 30.jubilarni Festival „Dani Zorana Radmilovića“ počeće 16. oktobra i trajaće 8 dana. Radimo na tome da Festival bude lep i dobar, sa kvalitetnim predstavama i pratećim programom, kako bi publika uživala“, kaže Đuričić.

11. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ ove godine biće održan u novembru. Oba festivala finansijski će pomoći Ministarstvo kulture i informisanja ( milion dinara za Dane Z. R. i 250 hiljada dinara za dečji festival). Ministarstvo će sa 8,5 miliona pomoći i rekonstrukciju dela protivpožarne zaštite i neke građevinske radove u pozorištu, preko projekta „Gradovi u fokusu“ za koji je konkurisao Grad Zaječar. Sa predstavom „Čučuk Stana – Srpskinja i Grkinja “ autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović uspešno su gostovali 2. jula na 46. Festivalu monodrame i pantomime, koji je u pozorištu „Pinokio“ u Beogradu, a 12. jula sa ovom predstavom gostovaće na Festivalu „Carevčevi dani“ u Velikom Gradištu. Tokom više od godinu dana koliko traje pandemija korona virusa, zaječarski teatar pripremio je bogat repertoar. Nisu mogli da izvedu sve predstave pred publikom, ali se u septembru planira izvođenje velikog broja predstava. Tokom 2020 godine pripremili su predstave „Idem u lov“ Žorža Fejdoa, u adaptaciji i režiji Spasoja Milovanovića, zatim „Bliži nebu” po tekstu i u režiji Željka Hubača, „Кazabalkan“ koju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog adaptirao i režirao Irfan Mensur i predstavu „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja“ autora i reditelja Željka Hubača.

Tokom ove godine pripremili su 4 predstave, ali ni jednu nisu odigrali za publiku zbog nepovoljne epidemiološke situacije . To su: „Lepotica Linejna“ Martina Makdone, u režiji Janka Cekića, čiji je to master rad, a njegov mentor je Egon Savin, „Lepotica i zver“ po tekstu i u režiji Željka Hubača „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića u adaptaciji i režiji Olivere Viktorović Đurašković, i „Emilija Galoti“ Efraima Gotholda Lesinga, u režiji Tare Manić. Do kraja godine u planu su još dve predstave: „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u adaptaciji Nataše Ilić i Miloša Jagodića i režiji Miloša Jagodića i „Don Žuan se vraća iz rata“, u adaptaciji i režiji Irfana Mensura. Na dečjem festivalu koji je planiran u novembru , biće izvedena predstava „Lepotica i zver“, a na „Danima Zorana Radmilovića“ „Emilija Galoti“ i „Pokondirena tikva“ . I ove godine biće organizovana Filozofska škola „Felix Romuliana“, kao i Likovna kolonija „Gamzigrad“ koja prošle godine nije održana zbog pandemije korona virusa. Tokom ove godine ustanova „Zoran Radmilović“ izdala je dve knjige, već pomenutu monodramu „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja“ autora Željka Hubača, kao i „Vecin cirkus“ Miloša Šobajića. „Nastavićemo sa izdavanjem dela koja su prilagođena zaječarskom pozorištu ili su specijalno pisana za nas. U planu je da do kraja godine iz štampe izađe tekst značajnog srpskog dramskog pisca Ivana Lalila i nastojaćemo da za dečji festival izdamo knjigu „Drama za decu“ Željka Hubača„, završio je Đuričić.

Prethodni članci