Obeležavanje 76 godina zaječarskog teatra, još osam novih manifestacija tokom godine

U zaječarskom teatru održana je konferencija za novinare, na kojoj je najviše reči bilo o programu obeležavanja 2. februara – Dana pozorišta, kada je pre 76 godine izvedena prva premijera zaječarskog teatra, “Žita cvetaju” Jurija Mokrova. Takođe, bilo je reči o manifestacijama koje organizuje ova ustanova, kao i o budućem potkastu Pozorišta.

Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” je podsetio da je zaječarsko pozorište svoja vrata prvi put otvorilo 1947. godine i s tim u vezi i ovu godinu počinje na najlepši način, kao i godinama unazad, premijerom predstave koja nas očekuje 2. februara.

NPTK „Zoran Radmilović” Zaječar – Pres-konferencija povodom Dana pozorišta
Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” Zaječar

„U pitanju je jedna divna predstava, Gogoljeva „Ženidba“, u režiji Janka Cekića, našeg dugogodišnjeg saradnika, za koju smatram da će biti pravi repertoarski pogodak, čemu ćete vi i publika svedočiti. Janko Cekić je već režirao predstavu u našem pozorištu. U pitanju je “Lepotica Linejna” Martina Makdone, koja je njegov master rad, a mentor je bio naš čuveni reditelj Egon Savin. Predstava je veoma uspešna i još uvek je na repertoaru. Drugog februara u 18:00 sati, biće otvaranje Pozorišnog muzeja i galerije, na mestu nekadašnje zadužbine „Nikola Pašić”, koji je naša ustanova, uz podršku osnivača, renovirala i sredila. Još uvek su u toku radovi u suterenu, podrumu i dvorištu, kako bi ovo zdanje bilo ponos Grada. Jedino pozorište koje ima svoj pozorišni muzej je Narodno pozorište u Beogradu, a mi ćemo pored njega biti jedino pozorište u Srbiji van Beograda, koje ima svoj muzej. Autor prve postavke u našem muzeju je Suzana Antić, kustos Narodnog muzeja u Zaječaru, sa svojim saradnicima. Pozorišni muzej će otvoriti gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, a na otvaranju će govoriti i dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i glumac Milan Caci Mihailović, kolega I prijatelj Zorana Radmilovića. Očekuje nas i potpisivanje Protokola o saradnji između Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović “ i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, koji će biti u foajeu našeg pozorišta takođe 2. Februara, u 19:30 sati. Zahvaljujući saradnji sa lozničkim Kulturnim centrom, već 3. februara u Galeriji Centra za kulturu-Pozorišnom muzeju Zaječara, u 12:00 sati, biće otvarena izložba slika i crteža našeg čuvenog slikara Miće Popovića, iz fonda Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović. Izložba Miće Popovića u svakom gradu je kulturni događaj sezone”, istakao je Đuričić I zahvalio lozničkom Centru za kulturu što je omogućio organizovanje ove izložbe.

Predstavu „Ženidba” Nikolaja Gogolja adaptirao je i režira Janko Cekić, koji je zahvalio direktoru zaječarskog teatra na poverenju koje mu je ukazao još pre dve godine kada je prvi put ulazio u rediteljske vode. On je naglasio da radi zahtevan komad sa divnim glumcima iz ove kuće.

NPTK „Zoran Radmilović” Zaječar – Pres-konferencija povodom Dana pozorišta

“Kao što je direktor rekao, kako Nušić tako i Gogolj, kao komediografi i kao klasičari, jesu veliki jer se bave mentalitetom i taj karakter kod ljudi, na šta su sve oni spremni i kako se snalaze u nekim teškim situacijama, je nešto u čemu se današnji čovek može prepoznati. Glavna tema ove predstave je koliko je danas prisutan strah od vezivanja i izbegavanja ženidbe, jer svi smo se navikli na ušuškan život i retko ko je danas spreman za kompromis ili žrtvu koju nosi zajednički život iliti brak. Nekada je postojala provodadžika koja bi upoznala buduće mladence, a danas su to društvene mreže i razne aplikacije za upoznavanje. Siguran da će svima biti jako interesantna predstava upravo zbog duhovitog prikaza, kako se sve to vremenom promenilo”, istakao je Cekić.

U petak 3. februara od 20:00 sati, u foajeu zaječarkog pozorišta biće promovisana knjiga „Ginko logoreja“, Ane Bretšnajder, glumice zaječarskog pozorišta. U susretu sa novinarima Ana je naglasila:

“Ovom prilikom bih da zahvalim direktoru koji je imao poverenja da mi pruži šansu, da eto moja prva zbirka pesama sa nekoliko priča, ugleda svetlost dana, dan nakon premijere. Nadam se iskreno da će sve ono što sam dugo sastavljala, promišljala, pisala i sređivala, naći dobar odjek u publici”.

Pomoćnik direktora ustanove Biljana Glišić je na konferenciji za novinare istakla da je tokom 2022. godine u selima na teritoriji grada Zaječara Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, u saradnji sa mesnim zajednicama, organizovala 28 kulturno-umetničkih manifestacija, a u organizaciju pojedinih manifestacija uključena je i Turstička organizacija grada Zaječara. Pokrovitelj svih manifestacija je grad Zaječar. Većina su tradicionalne, a uvedeno je i osam novih:
To su: “Sveti Sava, naša slava“ – Klenovac, „Brusnik, selo sa dušom“ – Brusnik, „Aranđelovdanski sabor“ – Metriš, Kulturno umetnički program „Višnjar 2023“ – Zaječar, „Leskovac u srcu“ – Leskovac, „Pantelejski sabor“ – Lubnica, „Torlački sabor“ – Selačka, i „Timočko kolo“ – Salaš.

Od starijih manifestacija 2022. godine organizovane su: „DENS“ – Gradskovo, „Đurđevdanski sabor“ – Gamzigrad, „Halovo u pesmi i igri“ – Halovo, „Dani Adama Bogosavljevića“ – Koprivnica, „Potekla voda strudena“ – Veliki Izvor, „Sabor kosovskih Srba“ – Zvezdan, „Ivanjdanski sabor“ – Rgotina, „Razvilo se kolo kraj Timoka“ – Zaječar, „Petrovdanski dani“ – Grlište, „Vlaške lepote Balkana“ – Velika Jasikova, „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“ – Dubočane, „Jasenovačko leto“ – Veliki Jasenovac“, „Ilindanski sabor“ – Šipikovo, „Sabor frulaša“ – Grljan, „Vražogrnački točak“ – Vražogrnac, „Hajduk Veljkovi dani“ – Lenovac, „Dani Gamzigradske Banje“ – Gamzigradska Banja, „Bašta Balkana“ – Veliki Izvor, „Tikvijada“ – Nikoličevo, kao i godišnji koncert GFA „ZO-RA“ „Korak lak“.

Tokom ove godine biće održane sve pomenute manifestacije i dodato još 8 novih: “Glas sa Vetrena” koja će već 11. februara biti održana u Malom Izvoru, zatim Međunarodni srpsko-bugarski sabor na Vrškoj Čuki, kao i manifestacije u Šljivaru, Vratarnici, Čokonjaru, Malom Jasenovcu, Kulturno-umetnički program “Kotlujevac 2023” i “Festival romske kulture I tradicije” u Zaječaru.

Ove godine već je održana prva manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Sveti Sava, naša slava”, 28. januara u Klenovcu, koju su meštani oduševljeno prihvatili i uključili se u njenu organizaciju , iako je organizovana tek po drugi put i već razmišljaju o narednoj manifestaciji, iduće godine.

NPTK „Zoran Radmilović” Zaječar – Pres-konferencija povodom Dana pozorišta

“Sve ove manifestacije su vrlo značajne, jer pored očuvanja tradicije, predstavljaju jedini kulturni događaj u selima na teritoriji grada Zaječara. Važno je i to što su doprinele oživljavanju folklornih ansambala u selima. Zalaganjem ljudi iz Centra za kulturu i mesnih zajednica vraćeni su KUD-ovi u Halovu, Gradskovu, Dubočanu, Gamzigradu, Koprivnici, Rgotini, Vražogrncu, Zvezdanu, KUD „Nikola Pašić“ iz Zaječara, a u toku je vraćanje KUD-ova u Nikoličevu i Lubnici”, istakla je Biljana Glišić.

Nevena Čolić, autor podkasta Ustanove “Zoran Radmilović” je naglasila da će uskoro biti pokrenut podkast pozorišta, koji kao savremeni komunikacijski kanal ima za cilj da mladim ljudima približi pozorišnu umetnost i umetnost uopšte na lepršav, duhovit i prijemčiv način.

Prethodni članci