Obeležen Svetski dan vode u Zaječaru

Dana 22. marta 2024. godine u prostorijama Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar obeležen je Dan voda.

Manifestaciji pod nazivom „Voda za mir“ prisustvovali su gosti iz Predškolske ustanove „Đulići“ i to starija grupa iz vrtića „Zdravac“, kako bi u projektu „Čuvamo prirodu, čuvamo sebe“ saznali koliko je voda važna u našem životu i kako je treba čuvati.

Zaposleni u Zavodu su zajedno sa gostima istraživali, eksperimentisali, igrali se, edukovali po pitanju značaja vode za ceo živi svet na trećem kamenu od Sunca tj. na planeti Zemlji.

Značaj ovih manifestacija je nemerljiv i ima veliki uticaj na naše najmlađe sugrađane za koje je pitanje ekologije jako važno (kako su nam i sami napomenuli na našoj zajedničkoj akciji). Uostalom, pitanja ekologije i životne sredine se jedino i na takav način mogu rešiti – naukom i edukacijom naših najmlađih, jer je za sticanje ekološke svesti mnogo bolje vaspitanje u ranom nego prevaspitanje u kasnijem životnom dobu.

Voda ima neprocenjiv značaj u evoluciji živog sveta. Ona nama praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Prvi oblik života nastao je u vodi. Voda u svetskom okeanu predstavlja prirodni regulator temperature na Zemlji.

Voda omogućava uzgajanje poljoprivrednih kultura što je neophodan uslov za proizvodnju hrane. Koristi se i u ostalim privrednim aktivnostima – vodosnabdevanju, industriji, saobraćaju i drugim delatnostima. Globalna potrošnja vode povećava se svake godine. Voda obuhvata 2/3 Zemljine površine i sa zapreminom od 1,6 milijardi km kubnih STAVI KUB predstavlja najrasprostranjeniju životnu sredinu. Kopnene vode čine samo 0,5% svih vodenih prostranstava na Zemlji i raspoređene su kao površinske i podzemne vode.

“Sa decom smo analizirali razne situacije počev od priče o velikom potopu iz najvažnije knjige na svet-Biblije, pa sve do gašenja požara u savremenom svetu. Na kraju naše edukativne manifestacije podigli smo čaše i nazdravili sa našom zdravom, čistom pijaćom vodom i baš pred njom položili zakletvu i dali reč da ćemo čuvati našu vodu, reke, mora, jezera. Na taj način pokazali smo da smo i tako mali svesni značaja zdrave i čiste vode, i da smo na dobrom putu da postanemo dobri i veliki ljudi.“ – poručuju iz Zavoda za javno zdravlje “Timok“ Zaječar.

Prethodni članci