Objavljeni rezultati programa Aktivne zajednice, grupa ,,Outhide’’ dobila 400.000 dinara

Tokom mesec dana trajanja konkursa za program Aktivne zajednice, krajem prošle godine na adresu Trag fondacije pristigao je 91 koncept ideje iz 37 lokalnih zajednica. Nakon što je Odbor aktivista odabrao 19 ideja koje su prošle u uži krug selekcije, predstavnici organizacija su tokom juna učestvovali na treningu „Pokrenimo zajednice“, gde su zajedno sa trenerima radili na razvoju i unapređenju svojih koncepata ideja.

Od finalnih predloga ideja, Odbor za donacije Trag fondacije izabrao je njih 9 koje će biti podržane u okviru ove runde programa Aktivne zajednice, pojedinačnim donacijama u maksimalnom iznosu od 400.000 dinara po ideji. Jedna od ideja koja je prošla na ovom konkursu je i iz Zaječara, neformalne grupe ,,Outhide’’, koja je dobila 400.000 dinara. U narednih par meseci Neformalna grupa ,,Outhide’’ iz Zaječara realizovaće izgranju ,,Zelene učionice“ u park-šumi Kraljevica, u okviru programa Aktivne zajednice, fondacije Trag. Učionica će služiti organizacijama i školama za izvođenje edukativnih radionica, časova u prirodi, filmskih projekcija i biće izgrađena od prirodnih materijala. Takođe, učionicu će napajati solarni panel i time omogućiti čistu električnu energiju i pomoći u efikasnijem radu. „Želimo da kroz edukaciju dece i mladih ukažemo na važnost zaštite i očuvanja prirode tako da će kao čin otvaranja biti održano predstavljanje učionice, ali i trodnevna ekološka radionica za đake osnovnih škola„, kažu iz grupe ,,Outhide’’ Zaječar.

Trag fondacija već 22 godine sprovodi program Aktivne zajednice, u okviru kojeg je do danas podržano 679 inicijativa neformalnih grupa i udruženja u više od 200 zajednica širom Srbije. Program od samog početka prati potrebe udruženih građana i građanki, i novčano i na druge načine ih podržava da realizuju svoje ideje koje doprinose razvoju i boljitku njihovih zajednica. Trajnu podršku programu daju daju Balkanski fond za demokratiju (BTD) i Fond braće Rokfeler.

Prethodni članci