Obraćanje Gradonačelnika Zaječara Boška Ničića povodom situacije u OŠ „Đura Jakšić“

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić obratio se povodom problema sa grejanjem u Osnovnoj školi “Đura Jakšić” i radova na trotoarima u Vojničkoj ulici u naselju Podliv u Zaječaru.

Ničić je istakao da lokalna samouprava ne snosi nikakvu odgovornost zbog hladnih učionica u Osnovnoj školi “Đura Jakšić”. Za kotlove i postrojenje na gas, proteklih nekoliko godina samo u ovoj školi, iz lokalnog budžeta uloženo je oko 150 hiljada evra.

„Direktoru OŠ ‘Đura Jakšić’ niko iz Gradske uprave nije reko nijednog trenutka da vrši pražnjenje mreže, niti mu je to iko rekao, kasnije smo pitali, od izvođača radova na novom sistemu grejanja na zemni gas, koji će uslediti verovatno od naredne grejne sezone, mada će biti završeno do marta meseca. U novembru mesecu smo lično on i ja razgovarali i rekao mi je da ima dovoljno uglja za postojeći kotao, odgovarajućeg kvaliteta, do završetka prvog polugođa. On je, što se vidi iz tendera, raspisao 3. januara tender za nove količine uglja. To je mogao da uradi i ranije, s obzirom da je budžet grada usvojen još u drugoj polovini novembra. Nakon objavljivanja budžeta za 2024. godinu, a na osnovu predviđenih sredstava u budžetu, mogu da se vrše javne nabavke za 2024. godinu, pre početka godine. Mi smo mu odobrili sredstva, da nije tako ne bi mogao da raspiše ni 3. januara. On sklapa ugovor sa dobavljačem koga je on izabrao za vrstu uglja koju su oni tražili već 10. januara, a cena tog uglja je najskuplja u odnosu na sve ostale, svih škola koje su nabavljale ugalj i iznosi 33 hiljade dinara po toni. Radi se o mrkom uglju, od 19 hiljada kilodžula“ naglasio je Ničić.

Ničić dodaje da je taj ugalj stigao u školu, ali nije jasno zašto je 18. januara ispražnjena mreža.

„Pražnjenje i ponovno punjenje trajalo je samo 24 sata, što nama nije jasno zašto se to radilo. Znači nije tokom celog raspusta bila ispražnjena mreža. To je bilo samo u jednom danu, ispražnjeno i ponovo napunjeno. Zašto? Pojma nemamo, niti je obaveštena Gradska uprava, a postoji i Školska uprava u Zaječaru. Lokalna samouprava obezbeđuje sredstva za materijalne troškove, za putne troškove i jubilarne nagrade školama, međutim, Grad nije taj koji sprovodi procedure, niti postavlja direktora škole. Direktora škole postavlja Ministarstvo prosvete. Ministarstvo prosvete je nadležno i da pošalje prosvetnu inspekciju da utvrdi da li smo mi nešto pogrešili i ko je od nas i na osnovu kog dopisa ikada obavešten da će se prazniti mreža, puniti mreža, da će tokom praznika neko isključivati grejanje pa da mu to bude opravdanje za hladne učionice. Neka kažu šta je to što im lokalna samouprava u poslednjih šest/sedam godina, za bilo koju stvar ostala dužna. Od putnih troškova koji su isplaćeni i za period od 2013. do 2017. do dinara, do danas nema neisplaćenog bilo kog računa, ni telefonskog, ni za struju, ni za grejanje“ rekao je Ničić.

Prema Ničićevim rečima, Gradska uprava Zaječar obezbedila je novac svim školama i za ogrev i za sve ostalo predviđeno zakonom i za osnovne i za srednje škole.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić osvrnuo se i na situaciju u Vojničkoj ulici u naselju Podliv i proteste nezadovoljnih građana. Ničić je istakao da je grad bio dužan da izda dozvolu za postavljanje elektroinstalacija u zemlji, nadležnom republičkom Javnom preduzeću, kao i da se ovo radi zbog nove Trafostanice 4 koja se nalazi na Šljivarskom putu. Izgradnja nove trafo stanice „Zaječar 4“ na Šljivarskom putu u Zaječaru bliži se kraju, a na javnim površinama postavljaju podzemni kablovi u nekim delovima grada.

„Neki građani Vojničke ulice i okolnih ulica u naselju Podliv u dva navrata negodovali su zbog zemljanih radova u ovom delu grada i postavljanja kablova, te su radovi prekinuti. Grad je izdao potrebne dozvole za ove radove, jer se oni izvode u skladu sa zakonom i niko ne može da zaustavi razvoj grada. Grad mora da odobri radove kada javna preduzeća traže da im se omogući prolaz preko javnih površina koje pripadaju gradu. Odeljenje za urbanizam na osnovu podnetih projekata to ne može da odbije kada su projekti u skladu sa zakonom. To se desilo sa Elektrodistribucijom Zaječar i Elektroprivredom. Oni su podneli projekat prolaska kablova, oni su odredili trasu, a mi smo izdali dozvolu, jer nemamo nikakvog osnova da to odbijemo, ako je to bezbedno i u skladu sa zakonom. Neko uzbunjuje i laže građane da će nekoga da ubije struja zato što su kablovi ukopani u zemlju. U Zaječaru se kablovi za struju ukopavaju u zemlju u zadnjih 40-50 godina. Pprema jaruzi i u toj Vojničkoj ulici nalazi se takođe već 30 godina ukopan isto takav kabl koji ide samo u suprotnom smeru. Znajući kakva je energetska situacija mi već deset godina molimo da se izgradi trafo stanica ‘Zaječar 4’. Ne gradi se ta trafostanica smo zbog fudbalskog stadiona, nego i zbog snabdevanja dovoljnom količinom struje celog tog dela, od naselja Avnoj, preko Sportske hale, stadiona, Šljivarskog puta, Oskoruše, Lubničkog puta i celog tog dela, kasarne i vojske. To je ogromna investicija koju finansira Vlada Republike Srbije. Ne može neko samovoljno da zaustavlja radove. Potpuno je u pravu i policija, a intervenisaće i tužilaštvo za one koji sprečavaju korišćenje javnog zemljišta“ kazao je Ničić.

U naselju Podliv u Vojničkoj ulici radovi su počeli novembra 2023. godine. Međutim, vlasnici nekih kuća ispred kojih se na javnoj površini kopa za kablove tada prekinuli radove, sa obrazloženjem da je tu opasno ukopavati kablove u zemlju. Ovakvi radovi izvode se i na Šljivarskom putu.

Prethodni članci