Očuvanje kulture i tradicije: 17. „Ilindanski sabor“ održan u Šipikovu

U Šipikovu, kod Zaječara, održana je tradicionalna kulturno-umetnička manifestacija 17. „Ilindanski sabor“.

Sve ove manifestacije u zaječarskim selima organizovane su s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa ovog kraja.

„Ovaj sabor je prava prilika da se meštani okupe i uživaju u kulturno-umetničkom programu. Nama je drago što uz pomoć lokalne samouprave možemo da organizujemo ovakve događaje“, kaže Rajko Predović, predsednik Saveta MZ Šipikovo.

U prisustvu velikog broja posetilaca, manifestaciju je otvorila Elena Matković, gradska većnica za kulturu u Zaječaru.

„Svake godine na praznik Svetog Ilije, Šipikovo postaje stecište tradicije i običaja i narodnog stvaralaštva. Evo skoro dve decenije zajedno održavamo ovu manifestaciju i Grad Zaječar je ponosan na tu brojku. Ove manifestacje su našoj lokalnoj samoupravi od velikog značaja jer je tradicija neiscrpna riznica najlepših običaja i ona kao takva čuva duh jednog naroda. Čuvajte i negujte i vlaške običaje kroz pesmu i igru, jer je to način i da sačuvate kulturu jednog naroda, kako bi naši mladi znali koji su im koreni“, istakla je Matković.

Prva je nastupila devetogodišnja Minja Gergić iz Brestovca kod Bora, čija je baka iz Šipikova, koja je svojim sviranjem na fruli oduševila izuzetno veliki broj posetilaca manifestacije.

U bogatom programu potom je nastupilo šest KUD-ova: “Božur” iz Zvezdana, “Sloga” iz Vražogrnca “, “Romulijana” iz Gamzigrada, “Graničar” iz Halova, “Gradec” iz Gradskova i “Penzioner” iz Zaječara.

„Velika je zainteresovanost meštana za ovu manifestaciju. Ova manifestacija kao i sve druge manifestacije od velikog su značaja kako za sela, tako i za Grad Zaječar, jer čuvaju običaje i tradiciju ovog kraja. Do kraja leta očekuju nas manifestacije Sabor frulaša u Grljanu, ‘Vražogrnački točak’, a ‘Bašta Balkana’ u Velikom Izvoru biće vrhunac i kruna ovogodišnjih manifestacija koja će biti podpomognuta od Ministarstva za brigu o selu, i na toj manifestaciji pored naših folklora, biće gosti iz Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske i Grčke“, rekao je Neli Nikolić, rukovodilac Sektora za organizaciju manifestacija NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar.

Organizator sabora je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa Mesnom zajednicom Šipikovo, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci