Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru: Visoke temperature pogoduju razvoju požara na otvorenom prostoru, ne spaljivati nisko rastinje

Imajući u vidu letnji period i visoke temperature koje pogoduju razvoju nastanka požara na otvorenom prostoru, Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta.

Takođe, svi oni koji se ne pridržavaju Zakona o zaštiti od požara, kojim je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, biće sankcionisani.

„Apelujemo da se svi sugrađani paze od otvorenog plamena tokom letnjih meseci, da se pridržavaju Zakona i naravno kada primete požar na otvorenom prostoru da pozovu vatrogasce na broj 193. Za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica do 50.000 dinara“, ističe Igor Dimitrijević, v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru.

Loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Odeljenje za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a sve u cilju povećanja bezbednosti građana.

Prethodni članci